İspanya - Fas ortak yapımı, tadında bir komedi. Konusu bize de aşina geldiği için, içine girmekte zorlanmıyoruz, yabancılık çekmiyoruz.
Yunanistan ile yaşadığımız Kardak krizi gibi politik bir mesele ve mülteci sorunu filmin esas konuları...
Kısaca bahsedelim. Fas ordusu Akdeniz'de bulunan ve daha önce kimsenin farkında olmadığı ufak bir adaya saf çavuşu İbrahim'i yollar ve ondan ülkeye girmesi muhtemel mültecileri rapor etmesini ister.
Fakat İbrahim'in adaya çıkarak Fas'ı temsil etmesi İspanyolları kızdırır. İki ülkede adanın kendilerini ait olduğunu iddia eder.
Bu politik sorun kara tarafını hararetle meşgul ederken İbrahim'in keyfi yerindedir. Fakat bir anda bir misafiri olur. Kuzey Afrika ile Avrupa arasındaki bir noktada bulunan adaya, Batı Afrika'dan Mamadou iştirak eder.
İbrahim ile Mamadou ilk başta pek anlaşamaz ama sonrasında olaylar gelişir. Hatta Avrupalı'nın ırkçılığına maruz kalan Arap'ın, adasına gelen Afrikalı'ya üstünlük kurmaya çalışması biraz rahatsız da eder. Yine de yerinde bir bakış açısı olduğunu kabul etmek gerekir. Dışlamanın sadece tek bir tarafa ait olduğunu göstermemesi önemliydi.
85 dakikalık süresiyle tam çerezlik, keyiflik bir film. Komedi filmi olarak beklentiler 'kahkaha' olacaksa, biraz hayal kırıklığı yaratabilir. Fakat politik taşlamalar çok yerinde.
Bu arada uydurulmuş bir hikaye de değil. Mülteci kısmı zaten onlarcasına aşina olduğumuz bir durum. İspanya ile Fas arasındaki ada krizi ise gerçek bir olaya dayanıyor. 2002 yılında iki ülke arasında böyle bir olay yaşanmış. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell devreye girmese, İspanya Fas'a saldıracakmış. Demek ki bu olaylar bize özgü değilmiş.
tabii ki bu olaylar bize özgü değil. milliyetçiliğin sadece türkiye'de olduğu ve hatta tü kaka bir şey olduğu da kocaman bir liboş yanılgısı. milliyetçi bir fransızla bi italyanla sohbet etsinler görelim. hele yunan veya sırp ile konuşurlarsa dönüşte ülkü ocağına yazılırlar.
YanıtlaSilBu olay = bir kayalık için savaşın eşiğine girmek. Tarihte örneği azdır.
YanıtlaSilMilliyetçilik sadece Türkiye'de yok tabi ki
Milliyetçilik tu kaka bir şeydir
Milliyetçi bir Fransız ve İtalya, Yunan ve Sırp da aynı yolun yolcusudur.
Milliyetçi bir Yunanla veya Sırpla konuşup ülkü ocağına yazılmayan çok insan var. Biriyle konuşup anında ülkü ocağına yazılan kişi de fazla konuşmasın zaten, başka zaman yeri gelir kurnazın biri köprüyü bile satar kendisine bu saflıkla.