Pazartesi, Nisan 11

Ghaedeye tasadof

 


Sinemanın gururu İran; yine bize şahane bir film sunmuş.

Teknik açıdan yetersiz hissedilebilir. Aksiyon dozu kimileri için yeterli olmayabilir. Fakat bizim için zaten sinema bunlardan daha fazlası. Genelde de aradıklarımızı İran'da bulabiliyoruz.

Birçok ünlü yönetmen çıkan ülkede, Behnam Behzadi ismini duymamıştım. Zaten kariyerinde altı film var. 2013 yapımı Ghaedeye tasadof, onun ikinci uzun metrajlı filmi. Tamamen de ona ait diyebiliriz, zira senaryo da onun kaleminden çıkıyor.

Sevdiğim birçok unsur, bu filmde beraber yer alıyor. Tamamen tek mekan olmasa da ağrılıkla tek bir evde geçiyor. Tek bir güne bakıyoruz. Karakterlerimiz çok iyi çiziliyor ve onların yaşadığı çelişkiler, kararsızlıklar ve değişimler (tek bir gün içinde olsa da) çok iyi işleniyor. Ayrıca benim için çok değerli olan "Ben olsam ne yapardım?" sorusunu birçok defa ve birçok farklı karakter üzerinden sorduruyor.

Konuyu kısaca anlatalım. Bir grup genç tiyatro oyuncusu, piyeslerini sahnelemek için yurt dışına çıkmak ister. Fakat İran'da kızlı-erkekli bir grubun yurt dışına çıkması kolay değildir. Devlet izin verse, aileler izin vermez. Yine de bir şekilde gruptaki herkes engelleri aşar (yalan, sahtecilik vs) biletlerini alır. Sadece tek bir öğrenci, babasından izin alamaz. Şehrazad, aslında İran standartlarında daha özgür yetişmiş bir genç kızdır. Hatta o yüzden babasına yalan söylemek zorunda değildir ve gerçeği söyler. Hatta izin de istemez, sadece "gidiyorum" der. Fakat babası, onun psikolojik sorunlarını bahane ederek yurt dışına çıkmasına izin vermez.

Olaylar da bundan sonra gelişir. Baba, grubu tehdit eder. Şehrazad, gruba zarar gelmesi için kaçar ve kayıplara karışır. Baba, grubun kızı sakladığını düşünür. Grup, uçağa Şehrazad olmadan binip binmemek arasında ikiliğe düşer. Sıkı arkadaşlık bir gecede çatırdar.

Harika... 

Türkiye'de film ile ilgili pek yorum ve analiz bulamadım. Oysa bizim toplumumuz için çok müsait bir film. Batı'dan okuduğum bir iki yorumda ise hikayeyi sadece "genç-yaşlı; kuşak çatışması" olarak değerlendirmişler. Oysa biliyoruz ki o (ve bu) toplumun kılcal damarlarına işlemiş çok daha köklü meseleler de var.

Çok iyi bir film olmayabilir ama önümüzde çok iyi işlenen güçlü bir senaryo var. Hatta çok iyi bir tiyatro oyunu da olabilirdi. Bir şekilde denk gelip izlemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder