Cuma, Kasım 26

İbrahim Üzülmez'den Önce


Beşiktaş, İbrahim Üzülmez'in gol attığı maçtan beri Ali Sami Yen'de Galatasaray'ı yenemiyor. Ve Ali Sami Yen'de maç kazanmak için sadece tek bir şansı kaldı. O da bu hafta. Peki İbrahim Üzülmez'in sağ ayağından önce Beşiktaş ne zaman kazanmıştı Mecidiyeköy'de?

1995 senesine gidiyoruz. Tıpkı 2002'deki maç gibi bir aralık günü oynanmıştı. Maçtan kısa bir süre önce Euro 96'daki grubumuz belli olmuştu: Hırvatistan, Portekiz ve Danimarka. O dakikalarda Galatasaray basketbol takımı Ülker ile oynuyordu. Sunucu Murat Murathanoğlu; gruptaki rakipleri saymış; İsmet Badem de, "Portekiz ve Danimarka'yı geçeriz, Hırvatistan ise NBA yıldızlarını kadroya alamıyor yeneriz". demişti. Maçı Ülker kazanmıştı.

Akşam Ali Sami Yen. İki takım da iyi bir sezon geçirmiyor. Tpkı bu seneki gibi. Bir önceki senenin şampiyonu Beşiktaş; Daum ile sezona devam ediyor. Galatasaray ise Saftig faciasıyla geçen bir Adnan Polat sezonundan sonra yola Souness ile devam ediyor.

Galatasaray'ın kalesinde Friedel, Beşiktaş'ın savunmasında Johnsen var. İkisini de beğenen yok. İkisi de yıllar sonra Premier Lig'de rekorlar kıracak, kupalar kazanacak. Beşiktaş'ın kalesinde ise Fevzi Tuncay var. Yıllar sonra bir Galatasaray maçında yapacağı hatayla kariyerinde gerileyen Fevzi, o akşam kariyerindeki ilk derbiye çıkıyordu. 2 numara yıllardır olduğu gibi Recep'te. 3 numara ise artık yaşlı sıfatına nail olan Sarı Fırtına'da. 4 numara Gökhan Zan'ın isim babası Gökhan Keskin. 5 numara Alpay. 6 numara, golcü, 70 milyarlık bonservisli Ertuğrul Sağlam. 7 numarayı artık Feyyaz değil Johnsen giyiyor. 8 numaranın esas sahibi Rıza Çalımbay kulübede, Küçük Ali (Ali Günçar) ilk 11'de. 9 numara Şifo, 10 numara Sergen, 11 numara Alman Kuntz.

Galatasaray'ın 2 ve 3 numaraları Korkmaz ailesine ayrılmış. Jubilesine helikopterle katılan Fatih Terim, Euro 96 kura çekimi ile ilgilenirken; Galatasaray'a helikopterle gelen libero Feti 4 numarayı sırtına geçiriyordu. 5 numara yardımcı hocamız Tugay. 6 numara bugünkü Avustralyalı akımının ilk kıvılcımı Ufuk Talay (ilk Ersan Adem Gülüm), 7 numara Arif, 8 numara maalesef Saffet Sancaklı, 9 numara Kral Hakan. 10 numarayı Hagi'den önce Suat Kaya'nın giydiğini herkes hatırlar. 11 numara ise Küçük Hakan. Yedek kulübesinde Florya'nın gençleri Okan, Ceyhun ve İlyas var. Ama Kubilay Türkyılmaz yok. Sanırım Saunders da sakat. Hakem ise Muhittin Boşat.

İlk şifreli maçlardan biri olabilir. Olmayabilir de. Cine 5'in estiği zamanlar. Galatasaray o sezon derbi fakiri. Ekim ayında Avni Aker'den 4 gol yerken, 2 hafta sonra Kadıköy'de Atkinson'a araba kazandırıyordu. Yine de o maçtan beri ligde yenilmiyordu Galatasaray. Beşiktaş da çok farklı değildi. Avni Aker'de onlar da yenilmişti. Atkinson ise Galatasaray'dan önce Beşiktaş ile tanışmıştı. Ve onlar da o Kadıköy mağlubiyetinden beri ligde sadece Moşe'nin golüyle Kocaelispor'a yeniliyordu.

Beşiktaş derbiye hızlı başlıyor. Bursa'nın plaka kodunda, 16.dakikada Ertuğrul takımını penaltıdan 1-0 öne geçiriyordu. Beraberliği "kanguru" Ufuk getiriyordu.

İlk yarı 1-1 sona eriyor. İkinci yarı yine Beşiktaş'ın futbolu. Sergen ile Mehmet yan yana oynar mı sorusu ilk ne zaman sorulmuş tam hatırlamıyorum ama önce büyüğe saygıdan Şifo atıyor, ki kendisi Galatasaray'ı çok sever, ardından Sergen çıkıyor ve maç Beşiktaş'a geliyordu.

Galatasaray devreyi 4 mağlubiyetle kapatıyor. Biri Gençlerbirliği maçı diğer 3 tanesi derbi. Bu da şampiyonluk yarışından uzaklaşmak anlamına geliyordu.

Daum ise geçen sezonu şampiyon olarak noktalamasına rağmen TSYD maçları hariç ilk Galatasaray galibiyetini elde ediyordu. Bu galibiyet Beşiktaşlı futbolculara 100 milyarlık galibiyet primi olarak dönüyordu. O sezonu Beşiktş kupasız kapatırken, Galatasaray Türkiye Kupası'nı kazanıyordu.


Hiç yorum yok: