Çarşamba, Nisan 25

Speed'in Unutamadığı Maç



Gary Speed geldi bir anda aklıma. Ne alakaysa.O zaman biz de onun en unutamadığı maçı hatırlayalım.

17 Kasım 1993'te Cardiff'te oynanan maçı Galler kazansaydı, 1958'den sonra ilk kez Dünya Kupası finallerine gidecekti. 1958'deki turnuvada Galler dünya futbol tarihine Pele'yi kazandırmıştı. Pele dünya kupasındaki ilk golünü Galler'e atmıştı. Bunu da dip not olarak geçelim.

1993'e dönelim. Aslında böyle maçlara yer vermeye gerek yok ama bizim ligimizde oynayan bazı isimler, o gecenin aktörü oldu. Keza Galler'in tek golünü 61.dakikada Saunders attı. Romanya'nın ilk golünü ise Hagi kaydetti. 83'te Radiciou atınca Romanya deplasmanda kazandı ve Amerika'nın yolunu tuttu. Tutuş da o tutuş. Turnuvanın yıldızı oldular.

Romanya'da Popescu, yıllarca adı transfer listelerine giren Belodedici ve Petrescu gibi isimler yer alıyordu. Galler'de ise Saunders'ın partneri geçtiğimiz günlerde Futbol Prensi için Türkiye'ye gelen Ian Rush'tı. Kenar oyunucusu ise genç Giggs...

Maçın trajik anı (unutulmaz kılan), Saunders'ın golünden hemen sonra kazanılan penaltı atışında yaşandı. 10 gün önce Galatasaray-Manchester United maçını yöneten İsviçreli Kurt Rothlisberger, Gary Speed Romanya ceza sahası içinde yerde kalınca ev sahibi ekip lehine penaltı noktasını gösterdi. Topun başına gelen isim Paul Bodin oldu. Futbolu keşfeden Britanyalılar bir kez daha penaltı atamadı. Top üst direğe çarptı. 20 dakika sonra ise Romanya'nın galibiyet golü geldi.

İngiltere'nin ve İskoçya'nın da katılamadığı turnuvaya gelen tek Britanyalı, İrlandalılar oldu. Galler bir daha Dünya Kupası'na bu kadar yaklaşamadı. Dünya Kupası'nda oynamak için bir lig şampiyonluğumu verirdim diyen Ian Rush da herhalde en çok bu maçta üzülmüştür.


Hiç yorum yok: