Çarşamba, Kasım 18

Geri Dönüş

Total futbol, Rijkaard, Mustafa Sarp, arkadaki 3lü, dünya derbisi, Abdi İpekçi falan derken atladık bu olayı. Belki başka bloglar atlamamıştır ama bir biz gündeme dalıp unuttuk.

Portekizli futbol efsanesi Eusebio, Everton'dan ödül alıyor. Nedeni burada:

Benfica ile Everton Avrupa Kupası'nda eşleştiler bu sezon. Portekiz'in 60lı ve 70li yıllardaki lokomotifi olan Benfica, İngilizler'in 80lerdeki en başaırlı takımlarından biri olan Everton ile karşılaştı.

Benfica'nın o yıllardaki başarısında başrolü oynayan Mozambik doğumlu milli futbolcu Eusbeio ise adını 1966 yılında düzenlenen Dünya Kupası sayesinde duyurdu. Mekan ise Everton takımının stadıydı.

O turnuvada Eusebio gol kralı oldu, Portekiz 3.oldu. Yarı final maçında Wembley'de ev sahibi İngilizler'e kaybederek finali kaçırdılar. Rivayete göre (Halit Kıvanç) o maçta hakem aut ve taçlar dışında 22 dakika düdük çalmamış. Öyle güzel bir maç ve güzel bir turnuvaymış. Portekiz de güzel bir takımmış.

Portekiz'in en unutulmaz maçı ise bu yazının nedenini oluşturuyor. Everton'ın sahası Goodison Park'ta oynanan maçta Portekiz ve Kuzey Kore çeyrek final maçına çıkarlar. Portekiz unutulmaz bir geri dönüşe imza atar. 3-0'dan 5-3'e çevirir maçı ve İngiltere'nin rakibi olur. Everton'ın çimlerinde, Liverpool şehrinde bir geri dönüş hikayesi yazılır. 5 golün 4 tanesini filelere yollayan Eusebio ise "efsane" olur.

Bu tarihi maça duyulan saygıdan dolayı, 43 sene sonra Goodison Park'a bir kez daha gelir Kara Panter. Kendisine plaket takdim edilir.

Hiç yorum yok: