ABD'nin çok sık yaptığı 'kahraman asker' filmlerinden biri. Bu sefer bizi şaşırtan bir durum mevcut. 2001 yapımı filmin baş rolünde, özellikle son 20 yılda komedi filmlerinde arz-ı endam eden Owen Wilson yer alıyor. Wilson yirmi sene önce başka bir oyuncu sınıfında olabilirdi. Hakim değilim. Fakat o kadar komedisini izledikten sonra, onun 'yabancı topraklarda kahramanlık yapan asker' rolünü kabullenmem kolay olmadı. Fakat rolün altından kalktığını kabul etmem gerek. Rol ilk olarak Matthew McConaughey'e önerilmiş ama kabul etmemiş. Kısmet işte..
Owen Wilson dışında bir de Gene Hackman var. Wilson'ın üstü olan bir amirali canlandırıyor. Fakat neden o canlandırmış emin olamadım. Tabi ki Hackman'ın varlığı hem gişeye hem de kalite algısına hizmet eder. Fakat diğer yandan bütçeden de götürür. Hackman yerine de sıradan orta sınıf bir Hollywood aktörü oynasa sırıtmazdı.
Hollywood'ın adını anmışken, Behind Enemy Lines tepeden tıranağa tam bir Hollywood filmi. Adamlar yıllarca bu tip filmleri çok çektiler. Halen de çekiyorlar zaten. Burada tüm klişeleri içinde barındıran bir yapım mevcut. Tek fark belki de bu sefer Avrupa'nın ortasında; Bosna'da olmalarıydı. Genelde ihmal ettikleri bir coğrafya...
Yugoslavya kan gölüne dönmüş, Bosna kuşatma altında. Sırplar saldırı için fırsat kolluyor, Fransızlar onları kolluyor. Ortalığı ise ABD toparlıyor.
Film vizyona girmeden kısa bir süre önce 11 Eylül yaşanıyor, kısa bir süre sonra da Irak işgali başlıyor. Bir bağlantı kurmayacağım tabi ama kurana da mani olmam.
Filmin esas konusu tabi ki ABD'nin politik ve askeri hamleleri değil. Balkanlar'da geçen bir Er Ryan hikayesi izliyoruz. Wilson'ın canlandırdığı asker Burnett, karlı dağlarda pusuya düşüyor. Bu arada karlı dağ atmosferi için çekimler Slovakya'da yapılıyor ama Slovakya'ya 104 yıl sonra ilk defa kar yağmıyor!
ABD ordusu Burnett'ı kurtarmak için teyakkuza geçiyor ve film hareketleniyor. "Biz buraya 80 kişi geldik, 79 kişi gitmeyiz" diyen Optik Başkan gibi hareket ediyorlar. Arada da dünyaya mesaj vermeye devam ediyorlar. Mesela Boşnakların güvensizliğini çok göz önüne sokuyorlar. Sanki, "Boşnaklar ABD'ye güvenseydi, bunlar başlarına gelmezdi" demek istiyorlar. Aba alından diğer mazlumlara da 'abi' gösteriyorlar. .
Bu tip şeyler ve Ice Cube tişörtüyle kola içen Boşnak çocuk rahatsız etse de özünde akıcı bir aksiyon filmi izliyoruz. Gerçek bir hikayeye dayandığı söyleniyor. Belki de bu yüzden olsa gerek Sırplar filmi sert bir şekilde boykot etmiş. Filmde Sırp bir oyuncu yer almıyor. Sırpları, Hırvat aktörler oynamış. Filmin çekimlerinin yapıldığı Slovakya'dan da destek alınmış.
Kısacası zaman geçirmek için ideal. Görsel ve efekt açısından da sorunlu değil. Fakat benzerlerini defalarca izlemiş birine çok da heyecan katmaz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder