Çarşamba, Nisan 13

Mi Gran Noche

İtalyan sinemasında adı geçen yapımcıların zaman içinde kulüp başkanlıkları yapmalarına devamlı rastlarız. İsmen tanıdığımız şahsiyetleri, daha sonra film künyelerinde çok gördük.

İspanya ise bu ortaklığı bize pek sunmadı. Fakat Atletico Madrid'in başkanı Enrique Cerezo'nun bir yapımcı olduğunu biliyordum. Daha önce hiçbir filmini izlememiştim. Mi Gran Noche, onun şirketinden çıkan bir film.

İzleme nedenim tabi ki Cerezo değildi. Öğrenmeye çalıştığım İspanyolca önemli bir etken oldu. Bir de ; filmin ilginç bir konusu vardı.

Bir televizyon kanalı, birkaç gün sonraki yılbaşı için bir eğlence programı çeker. Bu kayıt esnasında halktan insanları seyirci masalarına oturur. Ayrıca ünlü şarkıcılar, sunucular da kayıt için hazırdır. Fakat kaydın bozulmaması için kimsenin dışarı çıkmasına izin verilmez. Olaylar da gelişir.

Paragrafı bir daha okuyunca korku/gerilim filmi tanıtımı gibi yazdığımı hissettim. Oysa bir komedi filmi. Sonradan öğrendim ki yönetmen Alex de la Iglesia, daha çok gerilim filmleri ile tanınıyormuş. Mi Gran Noche'de mizah çok basit gelişiyor. Ortam da buna müsait. Sonuç olarak güldürmeyi başarıyor. Sahneler ise çok hızlı ilerliyor, geçişler çok hareketli. Bir video klip havası alıyoruz. Diyaloglar da çok hızlı. Takibi zor bir filmdi. Televizyona çekilmesi bundan önemli bir etken olabilirdi. Biz de tempo yüksek olsa beğenmiyoruz, düşük kalsa sıkılıyoruz...

Fakat yine de izlediğim için pişman değilim. Konusu farklı olan filmleri seviyorum. Bir yandan da acaba bir metafor var mı düşünmeden edemedim.

Zira öykünün içindeki gruplar, bir toplumu temsil edebilirdi. Stüdyonun içindeki halka devamlı emir ve görev veren idareciler, salak patronlar ve yöneticiler, kaymak tabakadan ünlüler, para kazanacakları için her denileni yapan halk... Bu arada kanal kısa bir süre önce içten çıkarmalar yaptığı için stüdyonun dışında da ateşli bir grev vardır. Onları da ayrı bir topluluk olarak sınıflandırmak mümkün. Tüm bu gruplar gece boyunca devamlı birbiriyle çatıştı.

Yani aslında böyle bir konudan Sarmaşık tadında bir film de çıkabilirmiş. Biz komedi versiyonunu izledik.

Filmin ismi İspanyolların çok sevdiği bir şarkıdan geliyormuş. Raphael'in söylediği şarkı yıllarca dillere pelesenk olmuş. Açıkçası ben de çok beğendim. Bahsi geçen Raphael, bu filmde de başrole sahip ve Alphonso isminde ünlü bir şarkıcıyı oynuyor. Büyük ihtimalle kendisi ve geçmişi ile ilgili espriler ve göndermeler de mevcuttur ama biz İspanyol olmadığımız için anlamadık.

Mesela filmin iyi oyuncularından Mario Casas'ın canlandırdığı Adanne karakterinin söylediği Bombero isimli şarkı da, Latinlerin ünlü şarkıcısı Chayanne'in Torero şarkısının uyarlaması. Kesin orada da bir şakalar, espriler vardı ama biz anlamadık.

Yine de Mi Gran Nocha güzel. Şarkı, filmden biraz daha güzel...

Hiç yorum yok: