Pazar, Nisan 24

Toplumun McDonaldlaştırılması

 


Max Webber'den esinlenip California'dan (McDonalds'ın kurulduğu yer) yola çıkan, 20-21. yüzyılın toplumunun oluşma evrelerini çok iyi anlatan, okunması da kolay bir sosyolojik çalışma...

Kitabın adı yanıltıcı olmasın, McDonalds'ın yemek kültürüne veya toplumu yemek kültüründe yarattığı  değişime ışık tutmuyor. Oraya da değiniyor ama esas meselesi toplumsal yaşamın tüm katmanları. Sağlık, eğitim, hatta eğlence, televizyon....Her alanda nasıl bir McDonalds müşterisi gibi davrandığımızı yüzümüze vuruyor.

Kitap biraz eski tabi, ilk basımı 1990'larda yapılmış. Güncellenmesi gerekir mi emin değil ama genişletilebilir. Zira dünya son 30 senede çok değişse de toplum bir dönüşüm yaşamamış olabilir. Tam tersi; Mcdonalds'laşan toplum çok daha fazla ülkeye yayıldı.

Kısacası hoş kitap.

Kitabı okurken bir yandan da kendi alanımız olan futbolla bağ kurmaya çalıştım. Futbol maçının süresini kısaltmak isteyenler, kötü (!) maçların üstünü çizip sadece iyi maçlara odaklanan projeler (Avrupa Süper Ligi  gibi) ve çok daha fazlası bu kitaba konu olabilir.

Yani hoş kitap olmasının yanı sıra, ufuk da açıcı...

Hiç yorum yok: