Perşembe, Haziran 25

Gölgede Aynı


Hayatımda ilk ve tektir bir albümün çıkışını deli gibi beklediğim. Henüz 13 yaşındaydım, yine böyle yazın başlarında, hatta daha da erken bir vakitti. Mustafa Sandal'ın 3.albümü Detay raflardaki yerini alacaktı. Ben de çıkar çıkmaz onu satın alacaktım. Aynen öyle oldu. Kız gibi davrandığım anlardı evet kabul ediyorum. Ve o iğrenç albümden sonra bir daha hiç bir albümü beklemedim.

Ama suç bende değildi. Mustafa Sandal'ın ilk 2 albümü o kadar güzeldi ki, 3. de muhteşem olacak diye bekledik. Ama o Detay albümü Mustafa Sandal'ın şimdikini yolunu çizen albümdür. O gün aldığım kasette doğal olarak takipteyim ve aramızda top var yerine bambaşka şarkılar olsaydı Mustafa Sandal çok daha başka bir yerde olabilirdi.

Gelelim muhteşem albüm Gölgede Aynı'ya. Yanında neden +-x vardı onu hala çözemedim. Gölgede Aynı, rekor üsütüne rekor kırar. İlk haftadan ülke gündemine otururur.
Araba isimli kült şarkıyla başlar albüm. Mustafa Sandal ilk 2 albümünde de, en kötü şarkılarıyla çıkış yapar. Bu Kız Beni Görmeli ve Araba şarkıları oldukça kötüydü. Üstelik albümdeki diğer şarkılar düşününce baya bir altındaydı ortalamanın. Ama o şarkılar baya ilgi çekti ve albümler oldukça fazla sattı.

2.şarkı Benim Aşka İnancım Kalmadı. Şarkının sözleri bir bütün olarak incelendi mi içinden çıkamazsınız ama bu zaten Musatafa Sandal şarkılarının en ayırt edici özelliğidir. Enfes bir melodi ve vurucu bir cümle yetiyor. Benim Aşka İnancım Kalmadı, karşı cinsten yenilen her siktirden sonra dinlenen ve msn iletilerine yazılan bir şarkıdır.

3.şarkı Denize Doğru. İçinde Deniz kelimesi geçen bir şarkıyı sevmemek mümkün değil zaten. Hele bir de denize doğru gelmemiz isteniyorsa şarkıya kayıtsız şartsız teslim oluyoruz. Rivayete göre Onno Tunç'a yazılmıştır. Çok enfes bir şarkıdır. Her depresif zamanda zihinde bu şarkı çalar, denize doğru gitme isteği doğar.

4.şarkı Bir Tanem. Belki de albümün en zayıf şarkısı. Ama bu şarkıyı Mustafa Sandal bugün yapsaydı, "vay be adam ne şarkı yaptı, hiç beklemezdim bu adamdan" derdik. 2000lerdeki en iyi şarkısı "Gönlünü Gün Edeni" olan bir şarkıcıdan bahsediyoruz. Oluyor işte böyle kader yazıları.

5.şarkı Bir Anda. Bu şarkı daha çok remix hali ve James Bond sahnelerini aratmayan klibiyle hatırlanır. Mustafa Sandal kendini konuşturur ve çok güzel giden şarkıya son cümle ile damgasını vurur: Kanayan şu yaramın adı yok bilimde. Bir de oyunculuğunu konuşturur tabi. Belki de ilk defa saçma danslarını yapmaz ve kısa metrajlı bir filmde(!) başrol oynar.

6.şarkı ve A yüzünün son şarkısı Gidenlerden. Herhalde 90lı yılların Türk pop müziğinde klibi çekilmemesine rağmen en çok bilinen şarkı budur. Üzerine denilecek bir şey yok. Ezbere bilinir, ezbere bilmek ayıp değildir.

B tarafı Jest Oldu ile başlar. Bu aynı zamanda albümün klip çekilen 2.şarkısıdır. Mustafa Sandal'ın en kötü şarkılarına klip çekme hobisi burada da devam eder. Ama bu şarkıya ve klibe hiç kızamayız. Çünkü klibinde bizi Duygu Dikmenoğlu ile tanıştırır. O günden haber spikeri olana kadar Duygu Dikmenoğlu bizim için çok başka biriydi. Uzun süre öyle bir kız görsem de aşık olsam diyordum. Ergendim, ve öylesini göremedim. O da haber spikeri oldu ve hayatımızdan çıktı.

Albüm Karanlığa Veda ile devam eder. Hüzünlü bir parçadır. Arkasından Oyalama gelir. Oyalama değerini sonradan kazanmıştır. Sözleri bizim gibi hatun kişilerden sürekli darbe yiyen salaklar için motto olacak şekildedir. Ama o zamanlar ergendik zaten. Anlamadık. Zaten bizi oyalayan da yoktu. Ve asıl önemlisi bu şarkı bir an önce bitsin isterdik ki bir sonraki şarkıyı dinleyebilelim.

Bir sonraki şarkı çok çok güzel bir şarkı çünkü. İki Tas Çorba. Mustafa Sandal'ın gelmiş geçmiş en güzel albümünün en güzel şarkısı. Ama ne yazık kı az bilinir. Bu albüme sahip olmayanlar bilmez. Radyoda çalmaz, klibi yoktur. Tarkan'ın Her Neredeysen adlı şarkısyla aynı kaderi yaşar bana göre.

Daha Çok Vaktin var albümün Mustafa İzzet'i olmuştur. Sözlerinin İngilizce olması dışında hiçbir özelliği yoktur. Büyük umutlarla albüme alınmıştır. Ama kimse de suratına bakmamıştır.

Albümün adını taşıyan şarkı son sırada yer alır. Albümde katkısı bulanan isimler Mustafa Sandal'a eşlik ediyordu. Reyhan Karaca falan vardı benim hatırladığım. Bir kardeşlik, dosltluk duygusuyla şarkı ve albüm sona ererdi.

Peki bu gereksiz albüm tanıtım yazısını niye yazdım? Çünkü yıllardan beri dinlediğim bu albümü ( 1996'da çıkmış yani nereden baksan 12 yaz dinlemişim) genelde haziran ayında okul kapanınca dinlerdim. Bu seneyi klasik haziranlarımdan daha farklı geçirmek zorundayım. Haliyle bu albümü de dinleyemiyorum. Hislendim bir anda gece yarısı, Bob Dylan dinlerken bunu yazdım. Yazı güzel değil belki ama bu şarkılar güzeldir. Dinlenmeli.

Hiç yorum yok: