Pazar, Ekim 10

Soğuk Korkusu


Hava birden soğudu.Geçen hafta yağmurla fırtınayla geçti. Haber bültenleri ve gazeteler de hemen gazı verdi: Bin yılın soğuğu geliyor.

Gelsin, hoş gelsin. 1000 yılın soğuğu gelince hava -1000 derece olacak sananlar var. Havanın ekim ayında bu kadar soğumasını hayra alamet olarak görmeyenler var. 1 sene 2 sene öncesini hatırlamayan insanların düştüğü büyük yanılgı.

Geçmiş yıllarda kışa nasıl girdik, nasıl hazırlandık? Geçen sene eylül ayında İstanbul sele teslim oldu. Özellikle Silivri tarafı büyük sıkıntı yaşadı. Kış erken geldi bu sene ne yapacağız dendi, gazeteler kanallar verdi gazı. Sonra ne oldu? Aralık sonunda bile hala sahilde turlayabiliyorduk. Bütün kış kar yağan gün sayısı 10'u geçmez.

2003'te üniversiteye başladım. Üniversiteniin ilk haftası; vapurla okula gidiyorum. O güne kadar vapura çok binmemiştim. Bindiğim zamanlarda ise hava güzeldi zaten. Okulun ilk haftası hava bozdu; vapur seferleri aksadı, fırtına-yağmur had safhadaydı. Ben ince ince korkmuştum, kış nasıl geçecek diye. Ondan sonra havalar ısındı, kış daha sonra geldi.

Bir sonraki sene yine aynı şey oldu. 3.sınıfta yine aynı fırtına. 4.sınıfta yine aynı soğuk.

Hicir takvimlerde yazar ya; kasımın 2.haftası - fırtına-; onun bir doğruluk payı var galiba. Ekimin ilk 10 gününde bir poyraz fırtınası çıkar İstanbul'da. Buna rağmen herkes "bu kış ziki tuttuk" diye gezinir ortalarda.

Tahmini hava raporumu söylüyorum. Hava birkaç gün içinde ısınacak. Pastırma yazı dedikleri olay başlayacak. Bu sefer "kış gelmiyor, küresel ısınma felakteti" senaryoları yazılacak, halk yine panik olacak. Ekim sonuna kadar hava ılık geçer, ara ara yağmuru da yağar. Mesela 29 Ekimler genelde güneşli ve sıcaktır. Geçen sene sıcak ama yağmurluydu. Ama mesela 2005'te çok soğuktu 29 Ekim, biz Gençlerbirliği deplasmanına gidiyorduk, Bolu Dağı'nda 3.5 atmıştık.

Sonuç olarak; korkutmayın lan milleti. Telaşa mahal gerek yok. Bu arada sıcak olsun abi havalar, soğuk kötü birşey. İstanbul sokaklarında kardan adam yapan ocukları görmektense, etekli, dekolteli genç kızları görmeyi tercih ederim..

Hiç yorum yok: