Çarşamba, Şubat 11

Alaaddin Baydar ve Esat Kaner


Galatasaray'a en çok gol atan Fenerbahçeli futbolcular kimdir diye sorsam herkes sıralar. Lefter diyen olur, doğrudur 20 golü vardır; Cemil Turan diyen çıkar, doğrudur 14 golü vardır; Aykut Kocaman diyen olur; o da 12 gol atmıştır zaten.

En çok golü atan isim 27 golle Zeki Rıza Sporel'dir. Bunu duyunca da kimse şaşırmaz, Sporel ailesi bilinen bir ailedir. Ama Zeki Rıza Sporel'den sonra en çok gol atan futbolcu 24 golle Alaaddin Baydar'dır. Kendisi çok bilinmiyor. Neden bilinmiyor bilmiyorum. Fenerbahçe camiasının tarihini anlatma ve yazma sıkıntısı derin bir konu.

Alaaddin Baydar 1901 yılında İstanbul'da doğar 1986 yılında vefat eder. Fenerbahçe'de futbol oynar 18 sene boyunca. 16 kere milli formayı giyer, 1 gol atar. Lakab olarak "Ala" derlerdi. Fenerbahçe formasını 324 kere giyer ve 362 gol atar. Maç başına 1'den çok yani. O gollerden 24 tanesini Galatasaray'a atmıştı

Galatasaray'a katrşı en çok forma giyen futbolcular sıralamasında Müjdat Yetkiner'i, Fikret Arıcan'ı, Şeref Has'ı görürüz. Şeref Has 49 maçla zirvededir, ama zirvede yalnız değildir. Bir de Esat Kaner vardır 49 Galatasaray maçı yaşayan Fenerbahçeli olarak. Esat Kaner kimdir?

Kendisi 1913 yılında İstanbul'da doğar.1932 yılında Moda'da bulunan Atlas Kulübü'nden Fenerbahçe'ye gelir. Libero olarak nitelendirebileceğimiz bölgede oynar. Buna rağmen 75 gole imza atar. 1947 yılına kadar sarı-lacivert çubukluyu giyer. 368 maça çıkar.

İkisi de gerçek bir spor efsanesiydi. Ve tabi ki gerçek anlamda Fenerbahçelilerdi.

Yaşasalardı BİY okurlardı muhakkak.

Hiç yorum yok: