Pazar, Ağustos 22

Şampiyon İstanbul'a Gelirken


Fotoğraf: 1983 yılı, Galatasaray-Bursaspor maçı. Tarık Hoçiç 2 gol atıyor, o gollerden biri. Fotoğraf, ultrAslan'ın Eyüpsultan grubunun forumlarından alındı.
Bursaspor, mayıs ayında Anadolu devrimini yapmadan önce, kendi deyimleriyle İstanbul saltanatını yıkmadan önceki son İstanbul seferlerini Sami Yen'e yapmışlardı. Aynı gün Fenerbahçe, Kasımpaşa deplasmanında olduğundan İstanbul'da garip ve renkli bir gün yaşanmıştı. Fenerbahçeliler, Galatasaraylılar ve hayallerine ulaşmak isteyen Bursasporlular aynı şehirde bir aradaydı.

Bir arada olmak tamlaması yanlış anlaşılmasın, sadece aynı yollardan geçiyorlardı. Bu aynı yollardan geçme olayını ise emniyet güçleri biraz yanlış anlamıştı. Bursa'dan gelen Bursasporlu taraftarların otobüsleri, Sami Yen civarının maç öncelerinde en kalabalık 2 sokağından birinden geçmiş ve istenmeyen olaylar yaşanmıştı. İşin diğer ilginç kısmı, diğer işlek sokaktan geçen ve olaylara dahil olan son takım Bursaspor ile yakın ilişkisi olan Ankaragücü'ydü. O nedenle yarınki maçta duyulacak tezahüratların biri sanırım bu eksende olacak, geçen sene maçlara gidenler hangi tezahürat olacağını anlamıştır.

Mayıs ayında Bursaspor'un şampiyonluğuna en az üzülen İstanbullu (Beşiktaş'ın son hafta Bursaspor'a yenildiğini düşünürsek) sanırım bizdik. Oysa nisan ayında Sami Yen'de oynanan maçta en çok üzülen bizdik. En istenmeyen sonuç çıkmıştı; beraberlik. O gün çok güzel bir hava ve çok güzel bir maç vardı. Belki de sezonun en güzel maçıydı. Bünyamin Gezer'in eyyamlarıyla maçın son 20 dakikası çığrından çıksa da, Zapo'nun kırmızı kartı Galatasaray tribününü bile çıldırtmış olsa da yine de güzel bir maç izledik. En azından futbolun olgularıydı bunlar ve yaşandı.

Zaten bu yazının yazılma amacı da biraz bu; Galatasaray-Bursaspor maçları son yıllarda oldukça güzel geçiyor. Film gibi dediğim maçlardan. Güzel kareler var. Bazı maçlar izlenir ve uzun süre konuşulur, bazı maçlar ise sadece gidenlerin, izleyenlerin anısında kalır. İşte Bursaspor maçları o 2.kısma giriyor.

2009'da oynanan maç bu bağlamda en zevksiz olanıydı ama yine de ilginçti. Aydın Yılmaz'ın ve Milan Baros'un birbirinden ilginç golleri, Bursaspor'un ikinci yarıda oyunu yarı sahaya yıkması, Volkan Şen'in genç yaşındaki etkili futbolu ve Bülent Korkmaz'ın oynattığı kapalı savunma futbolunun Galatasaray tribününün içinde tartışılması...

2008 kışında oynanan maçta ben askerdeydim, 90 dakika izlemedim ama Uğur Uçar -İsmail Güldüren olayından ne kadar gergin olduğu belli oluyordu. Tek golle kazanmıştık, golü Nonda atmıştı. Şampiyonluk yolunda, derbiler dışında en önemli 2 iç saha maçından biriydi (Diğeri Sivasspor maçı).

2006-07'de oynanan maç diğerlerinden farklı olarak ilk yarıda oynanmıştı, ve bu maçlar arasında en güzel olanıydı. Bursaspor'un tek kale oynadığı, sayısız gol fırsatına girdiği, bir penaltısının verilmediği maçı 3-1 kazanmıştık.

Sinan Kaloğlu ve Burak Akdiş gol kaçırma yarışına girmiş, yarışmayı kazanan akıl almaz goller kaçıran Sinan olmuştu. Mondragon kalesinde devleşmişti. Tolga Seyhan'ın skor Bursaspor lehineyken ceza sahası içinde Sinan'a yaptığı harekete tüm Galatasaray tribünü "aha maç bitti artık" demişken hakem Kuddusi Müftüoğlu devam demiş ve ardından golü bulmuştuk.

Galatasaray'a dönen Okan Buruk, en golcü haftasını yaşamış ve salı günü Liverpool ağlarını havalandırdıktan sonra pazar günü de Bursaspor karşısında öne geçiren golü atmıştı. Golden dakikalar sonra Mondragon, Türkiye kariyerindeki en kritik ve unutulmaz 10 kurtarıştan birini yapmış, daha sonra da Sabri kariyerinin en güzel golünü atarak son noktayı koymuştu.

Özet kısım; Galatasaray-Bursaspor maçları zevkli ve güzel oluyor. Uzun bir süreden sonra yaz ayında oynanacak. Ve aslında uzun süredir Bursaspor kazanamıyor. 18 senedir Sami Yen'de galibiyet alamadı.

Bursaspor'un son galibiyetinde (sene 1992, aylardan mayıs) gollerden birini Turan Şen atmıştı. Yarınki en büyük gol ümidinin soyadı da Şen, Volkan. Bu maçın en önemli özelliği Hakan Şükür'un Bursaspor formasıyla Sami Yen'de Galatasaray'a karşı oynamış olmasıydı.

Hakan Şükür sayısız maç oynadı sayısız gol attı ve Galatasaray tarihine adını yazdırdı. Hiç maç oynamadan adını Galatasaray tarihine yazdıran bir isim var; Insua. O artık Bursasporlu ve belki de yarın sahada olacak. Bu açıdan da önemli olmasa enteresan bir durum söz konusu. Zaten futbol oldukça enteresan..

1 yorum:

Unknown dedi ki...

yazını okurken Bursa basınının duayenlerinden İsmail Kemankaş'ı dinliyorum sandım karsımda..yakaladığın tarihe geçmiş güzel noktalara basında en dikkat eden o'dur..
ama bir sanssızlık insua'yı riske etmeyecek ertugrul saglam..
maçın yine guzel gececegi kesin..ama bu guzellik tahmin edildiği gibi sadece Bursa tarafına mı yansıyacak aksam gorecegiz..
suan için oyle gozukuyor, ilk defa asy deplasmanında bu kadar sanslıyız belki..ama tabi yinede unutulmamalı deplasman..