Pazar, Ağustos 4

Roa



Kolombiya tarihini derinden etkileyen bir olaydı Jorge Gaitan suikastı. 1948 yılında, başkanlık seçimlerinden hemen önce gerçekleşen olaydan sonra Kolombiya'da adeta iç savaş çıktı. Sonrası az çok biliniyor ama öncesi pek bilinmez. En azından biz bilmiyorduk. Roa tarihin o dönemine ışık tutan bir film...

Roa, Gaitan suikastını gerçekleştiren kişi. Filmde onun iç çekişmelerini, yaşam kaygılarını izliyoruz. Sıkı bir Gaitan hayranıyken bir anda onu öldüren adama dönüşüyor. Bu bilgileri 'spoiler' olarak düşünmeye gerek yok, zira bilinen bir gerçekten bahsediyoruz. Fakat filmde Roa, biraz cahil, fazla saf, ailesine düşkün ve o nedenle bir çıkış olu arayan işsiz bir Kolombiya genci olarak gösteriliyor. Bazı kaynaklarda ise kendisinin Nazi sempatizanı olduğu yazılıyor. O nedenle bir çelişki çıkabilir ve filmin bakış açısı tartışmaya sebep verebilir. 

Konuyla alakalı pek fazla Türkçe kaynak olmadığından bir fikrimiz oluşmuyor. O nedenle konuya tarafsız kalıyoruz. Fakat çok iyi bir film olduğunu söylemek lazım. Hem kurgunun işlenişi, hem oyuncuların başarıları, hem de dönemin atmosferini yansıtma konusunda çok başarılı. 

Hiç yorum yok: