Perşembe, Mart 24

Bizim Portekizliler

Hazır önümüzde bir Portekiz - Türkiye maçı varken ve karşılaşma henüz oynanmadan önce bazı istatistikleri hatırlayalım. Zira Portekiz ile Türkiye futbolları arasında özellikle son 20 senede yoğun bir ilişki var.

Önce milli takımlardan başlayalım. İki takım bugüne kadar sekiz maç yapmış. Bunların üçü hazırlık karşılaşması. Kazandığımız iki karşılaşma da ilk ve son oynadığımız hazırlık maçlarından. 2012'de Abdullah Avcı'nın takımı Lizbon'da 3-1 kazanmıştı. Umut Bulut iki gol atmıştı. Zaten bugünlerde televizyonlarda sık sık özeti ile karşılaşıyorsunuzdur.

İki takım arasında 1955'te oynanan ilk maç da bir hazırlık müsabakasıydı ve onu da 3-1 kazanmışız. Lefter (Fenerbahçe), Metin Oktay (Galatasaray) ve Nazmi Bilge (Beşiktaş) atıyor golleri. Fakat resmi maç performansımız facia. Beş resmi maçın tamamını kaybettik. Sadece tek gol atabildik. O tek golü de bu hafta içinde kaybettiğimiz Fevzi Zemzem 1965'te oynanan maçta kaydetti. Yani 57 senedir golümüz yok.

Cristiano Ronaldo'nun bize golü yok ama bir diğer efsane Eusebio'nun dört golü var. Nuno Gomes de iki gol attı. Ayrıca bir dönem Türkiye'de oynayan Pepe ve Raul Meireles de boş geçmedi bizi. Pepe'nin son hazırlık maçında da kendi kalesine golü var. 

Üç ayrı Avrupa Futbol Şampiyonası'nda (1996-2000-2008) karşılaşmamız da ilginç bir tesadüf. 2016'da karşılarına çıkmadık, onda da gidip kupayı aldılar.

Lig istatistikleri

Süper Lig'de ise 66 Portekizli futbolcu top koşturdu. İlki Manuel Mendoza'ydı. 1969'da 2.Lig ekibi Boluspor'a transfer olan Mendoza, takımını Süper Lig'e çıkardıktan sonra bir sezon daha Türkiye'de kalmaya karar verdi ama sadece iki lig maçında oynayabildi. Yine de tarihe geçmesine yetti.

Ondan sonraki Portekizli'yi 30 sene bekledik. Juventus'tan Fenerbahçe'ye transfer olan Dimas, Joachim Löw'in unutulmayan takımının en önemli parçalarından biriydi. Beşiktaş derbisinde attığı golle de Süper Lig tarihinde gol atan ilk Portekizli oyuncu unvanını eline geçirdi.

En çok gol atan Portekizli ise, Beşiktaşlıların kötü sözlerle andığı ve haksızlık ettiği Hugo Almeida... Almeida, en kritik gollerinden birini Süper Final'de Fenerbahçe'ye atmıştı. Artık hocalık yapan eski forvet, toplam 37 golle Süper Lig macerasını tamamlamıştı.

Almeida kadar gol atamasa da ligde gol krallığı yaşamış bir Portekizli oyuncumuz da var. Ariza Makukula, 2009-10 sezonunu 29 maçta attığı 21 golle tamamlamıştı. İlk golünü Ali Sami Yen Stadı'nda Galatasaray'a atan (Elano'nun ilk golünü attığı maç) Portekizli, aynı maçta kendi kalesine de bir gol yollamıştı.

O sezon sonunda Kayserispor'dan ayrılan Makukula, 2 sezon boyunca Manisaspor için ter döktü ama sadece 5 gol atabildi. Türkiye macerasını da alt ligde Karşıyaka forması giyerek noktaladı. Türkiye'deki son golünü de 5 Ocak Stadı'nda, Adanaspor'a attı. Yani ne ilk golünü attığı stadyum, ne de son golünü attığı stadyum artık ayakta...

Öte yandan Almeida'dan sonra en çok gol atan ikinci Portekizli oyuncu, aynı zamanda Süper Lig tarihinde en çok maça çıkan Portekizli unvanına da sahip. Kasımpaşa ve Göztepe formalarıyla hatırladığımız Andre Castro 228 maçta forma giydi ve 27 gol kaydetti. Çok iyi bir orta sahaydı. Türkiye'de yedi sezon geçirdi. 

Onun gibi yedi sezon geçiren bir başka isim ise tarihin en yetenekli Portekizli oyuncusu Ricardo Quaresma'ydı. Q7, 180 maçta 25 gol attı. Ayrıca lig tarihinde en çok kart gören Portekizli de oldu (53 sarı - 6 kırmızı)

Q7'nin maç sayısını geçmeye ve ikinci sıraya oturmaya iki aday var. Şu an Ankaragücü ile alt ligde mücadele eden Tiago Pinto, takımını Süper Lig'e çıkarırsa (bu gayet olası) ve seneye Süper Lig'de mücadele ederse (35 yaşında olacak ama bu da olası) ve 31 maça çıkarsa (bu biraz zor gibi) Q7 ile maç sayılarını eşitler. 

Alanyaspor'da forma giyen Daniel Candeias ise şu anda Süper Lig'de oynayan Portekizliler arasında en çok maça çıkanı ve en çok gol atanı. 123 maç 12 gol...

Bu sezon 15 farklı Portekizli oyuncu Süper Lig'de forma giydi. Kayserispor bu alanda lider, üç futbolcuya (sonradan gönderdikleri Manuel Fernandes dahil) süre verdi. 15 Portekizliden 11 tanesi gol attı. Gol atamayanlardan biri Fernandes, diğer ikisi kaleci (Marafona ve Diogo Sousa) diğeri de stoper Edgar Ie...

Öte yandan bizim şu andaki milli takım kadromuzda da Portekiz havası solumuz iki oyuncumuz var. Sinan Bolat, kariyerinin bir sezonunu Porto'da geçirdi. Merih Demiral da, Sporting sayesinde kariyerini atağa geçirdi.

Maç öncesi böyle çıtırdan bir içerik üretmiş olduk. Gönül ister ki bunun İtalya versiyonunu da yapalım. Biraz zor ama ümit kesilmez..

Hiç yorum yok: