Cumartesi, Ocak 2

Erken Mesai

2 Ocak yılın ilk iş günüdür. Yani normal zamanda öyledir. Eğer hafta sonuna denk gelmiyorsa, 1 Ocak resmi tatildir ve hemen ardından 2 Ocak günü işe gidilir.

Mesela yıllar önce, 2009'da, askerden döndükten sonra girdiğim işteki ilk günüm yine 2 Ocak'tı. Mesai gününe sıkı sıkı hazırlanmış, bir gün önce erken yatmış, sabah kalkıp özene bezene ofise gitmiştim ama ofisin geri kalanı yılbaşı coşkusunu henüz üzerinden atamadığı için tek başıma birkaç saat beklemek zorunda kalmıştım.

Tabi mesai kavramının de sektörden sektöre, hatta iş yerinden iş yerine değişimi söz konusu. Bazı sektörler resmi tatil dinlemez. Eğlence sektörü, hizmet sektörü, basın... Bunlar için 1 Ocak ile 2 Ocak'ın çok farkı olmaz. Fakat eğlence sektörüne dahil edebileceğimiz futbol bunlardan biraz farklıdır. En azından Türkiye'de...

Süper Lig'de uzun zamandır bu kadar erken maç oynanmamıştı. Yıllar önce Fenerbahçe - Galatasaray ve Beşiktaş - Galatasaray basketbol maçlarını 2 Ocak günü salondan izlemiştim. Fakat futbolda 2 Ocak'a bir maçın denk geldiğini hiç görmemiştim.

Bunun en büyük nedeni genişleyen yabancı kuralı olsa gerek. Yabancıların Noel'de ülkelerine gitmek istemesi, yılbaşını orada geçirmeleri fikstürde oynamalara neden oldu. Zira 70'lerde ve 80'lerin başlarında fikstürde 2 Ocak gününe denk gelen maçları görebiliyorduk. Fakat ne zaman yabancı oyuncuların sayısı arttı,işte o zaman devre arası tatilinin süresi uzadı veya fikstür Noel'e göre ayarlandı.

Bugün ligde 6 maç var. Süper Lig'de 22 sene sonra oynanacak yılın en erken maçları. Açılışı  öğlen vakti Erzurumspor - Gaziantep FK ve Sivasspor - Denizlispor maçları ile yapıyoruz. İlk golü kim atacak acaba?

22 sene önce oynanan son 2 Ocak maçı Beşiktaş - Malatyaspor (eski) karşılaşmasıydı. Sahadaki 22 futbolcunun 21'i Türk. Tek yabancı, Beşiktaş kalecisi Rene Zalad. Bir de kulübede Gordon Milne var. Maç sonucu 0-0. Yılbaşı uyuşukluğu kendini belli etmiş. Tıpkı 2009'da Gayrettepe'de benim gördüklerim gibi...

Süper Lig'de 2 Ocak günü atılan son goller için 1982-83 sezonuna gitmemiz gerekiyor. Yani 1983 yılına. O gün Süper Lig'de 7 maç yapılmış.

Alınan sonuçlar şöyle:

Adanaspor - Boluspor: 0-0
Antalyaspor - Gaziantepspor: 1-0
Mersin İdman Yurdu - Sarıyer: 2-0
Beşiktaş - Adana Demirspor: 2-1
Kocaelispor - Galatasaray: 1-1
Ankaragücü - Altay: 4-0
Sakaryaspor - Samsunspor: 2-0

Antalyaspor, Galatasaray ve 2.Lig'de Kocaelispor bu sene de sahaya çıkacak. 

O zaman 38 sene önce bugün gol atan futbolcuları da sayalım... Bekir Şalak, Levent Arıkdoğan, İsa Ertürk, Nejdet Ergün, Metin Tekin, Müjdat Karanfilci, Senad Ibric, Raşit Çetiner, Halil İbrahim Eren (2), Bülent İzgiş (2), Tuna Güneysu(2)...

Pandemi olmasaydı bu sene de 2 Ocak'ta Süper Lig maçı göremeyecektik. Aslında olmasına da gerek yoktu. Yılbaşından çıkar çıkmaz futbola odaklanmak zor oluyor. Bu noktada İngilizlere şaşkınlık duyuyorum.

Bakalım bir daha ne zaman, kaç sene sonra 2 Ocak'ta Süper Lig maçı olacak? 

Hiç yorum yok: