Cuma, Ocak 1

Decommissioned

Sanırım izlediğim en düşük IMBD puanlı filmlerden. Benim hatırladığım 3.4'lük The Devil You Know var mesela. Gerçi ben izlediğimde 3.7'ymiş, sonra daha da düşmüş. Decommissioned ise 3.5. Bence 5'i zorlardı ama gerçekten de başarısız bir film. Notu tartışmayacağım.

Bugüne kadar izlediğim tüm ajan filmlerinin tekrarı. İlk sahne bile çok alışıldık. Ajanımız, daha doğrusu emekli ajanımız, evinde küçük tatlı çocuğuyla oynar, güzel eşiyle sevişir. Evi tam bir Amerikan evidir. Kapısında ABD bayrağı görülür. Zaten film boyunca gözümüzün önüne devamlı Amerikan sembolleri çıkar. Meşhur Iwo Jima heykeli, Pentagon'a kuş bakışı...

Tabi ABD başkanı da bu sembollerin olmazsa olmazı. Hikayemizin merkezinde o vardır. Demokrat söylemlerle bir basın toplantısı yapar. Sonradan anlarız ki aslında bu sözleri yüzünden düşmanı çoktur. Emekli ajanımız da bu yüzden devreye girer. Hatta kötü adamlar 'evine' sızar, ailesini kaçırır.. O da bu duruma daha fazla kayıtsız kalamaz. Öyle bir imaj verilir ki, 'düşman evimize kadar sızdı' hissi seyirciyi rahatsız eder. Bu sayede vatansever kardeşlerimiz evi bir anda ülkesi olarak da düşünebilir. Bu hızlı geçiş için çok müsait bir zemin var.

Aslında böyle filmlerde Amerikalılar genelde siyasete çok bulaşmıyor. Yani kutuplaşma siyasetine en azından girmiyorlar. Biz bazı çıkarımlar yapmaya çalışıyoruz ama emin de olamıyoruz. Mesela ajanımız çok Cumhuriyetçi gibi duruyor ama başkanımız da Demokrat gibi. Tabi ikisinin ağzından veya filmin herhangi bir yerinde bu konuyla ilgili bir şey duymuyoruz. Gerçi başkanın yardımcısı Afro-amerikalı; bu bir işaret olabilir. Haliyle her nabza göre şerbet olunca, filmden herkes kendi düşüncesine göre bir şey çıkarabiliyor.

Zaten filmin bütünü mantıksız. Aksiyon için izlenir ama. Heyecanı yok diyemem. O konuda çok büyük sıkıntıları yok. Fakat o da beni doyurmaz. Oyuncuların da hakkını vermek lazım. Vinnie Jones artık usta oyuncu olmuş. Hatta ben filmi izlerken o olduğunu fark edemedim bile. Bir İngiliz futbolcunun, bir Amerikan aksiyon filminde ajan olmasını beklemiyordum. Johhny Messner da fena değildi. Estella Warren güzel kadın oyuncu rolünü doldurmak için gelmiş ama ne eskisi kadar güzel ne de oyunculuğu etkileyiciydi. Zaten çok da sahnesi yoktu.

Kurtar Vadisi'nden bir bölüm izleseydim sanırım çok daha iyi olurdu.


 

Hiç yorum yok: