Pazartesi, Temmuz 22

Sporcu Karakteri




15 yaşında bir genç (çocuk değil). Futbolcu (Adayı değil, altyapılarda oynuyor, milli takım formasını giymiş). Fenerbahçeli'ymiş; bunda sıkıntı yok ama Galatasaray'dan da nefret ediyor. Ettiği küfürler bunu gösteriyor. Küfür etmesi, küfürbaz olması mesele değil ama Galatasaray'a, 100 yılı aşan köklü camialara milli futbolcuların küfür etmesi büyük sorun. Ama asıl mesele, bu olayı normalleştirip "çocuktur olsun" diyebilecek hale gelmiş olmamız. İbrahim'in şanssızlığı, ettiği küfürlerden sonra Galatasaray'a transfer olması değil, Galatasaray'a transfer olduktan sonra küfürlü tweetlerini silmemiş olması. Silse olay bu kadar büyümezdi. 

Türkiye, insanların birbirinin açığını aradığı bir toplumdan oluşuyor. 15 yaşında, kimsenin sokakta görse tanımayacağı biri Galatasaray'a transfer olursa, bütün geçmişi didik didik edilir. Edildi. Hastalıklı bir ruh hali belki ama gerçek bu. Arandı, tarandı, tam bir arkadaşımız "Çocuğun  tweetlerinde bir sorun bulamadım" derken, başka biri küfür ettiği tweetleri buldu.

Artık olayın seyri değişmişti. Büyük bir tartışma ortamı. Ne yapalım, ne edelim? Aslında bizim yapmamız gereken bir şey yok. Bu konuya dahil olmak hastalıklı ruh halinin devamı. Ama olması gerekenin İbrahim'in yaptığı bu hatanın karşılığını görmesi. Şık olmayan bir durum var. Ve aslında bu durum Türk futbolundaki bir çok sorunun hem başı, hem sonu. 15 yaşındaki milli futbolcuya küfür ettirecek nefret tohumlarını kim ekti, ne zaman ekti, nasıl son verebiliriz. Bana göre, Galatasaray'a transferini askıya alarak sonuçlandırmak önemli bir adım olur. Milyonlarca Türk gencinin ulaşmak istediği yeri bu yüzden kaybetmesi iyi bir ders olur. Belki de bu yetenekli kardeşimiz 15 yaşından sonra örnek sporcu olmak için çaba sarf edere. Bir şeyler kaybeden insan, kendisine çeki düzen verebilir. Olayı tartışanların bir çoğu böyle düşünmedi. 

Kafamdakiler.

Küfüre karşı değilim. Zaten olamam da, çok küfür ederim. Benden daha çok küfür eden arkadaşlarım da vardır, rahatsız etmez beni. Amına koyayım tamlaması konuşurken nokta yerine geçiyor bazen. Cümle biterken bir tane patlatıyorsun. Alışmışız. Ama zaman içinde acı tecrübelerle öğrendiğim bir şey var; insanların kutsal bulduğu şeylere ve insanların kendisine küfür etmemek lazım. Bu yüzden insanların birbirini öldürdüğü bir ülke burası.

Bir de işin sporcu kısmı var. Sağlıklı, karakterli sporcular yetiştirmek istiyoruz. Gerçi burası muamma istiyor muyuz gerçekten? Fenerbahçeli olmasına rağmen Galatasaray için ter dökebilen, rakibine saygı duyan, hakeme küfür etmeyen sporcular değil mi bizim istediğimiz? 

Burak Yıldırım öldürüldüğünde herkes suçu sporculara atıyordu. İnsanlar olaydan sonra,  "Biz Kazanacağız" derken, en başta taraftarları ve sporcuları suçluyordu. Şimdi ise milli takım forması giymiş bir sporcu, Türkiye'nin en köklü kulüplerinden birine, uluslararası alandaki en önemli hakemlerinden birine küfür edince "Çocuktur boşverin" diyorlar. Halının altına süpürme tekniği... Bir Türk klasiği...

Galatasaray, küfür eden bir futbolcunun transferine izin vermemeli. Madem bu arkadaş 15 yaşında bir çocuk, hayatta bazı şeylere ulaşmak için yeteneğin yeterli olmayacağını görmeli, bilmeli. Hatta bunu diğer futbolcu adayları da görmeli. İki tane örnek diyalog verelim. İki tane 14-15 yaşındaki çocuğun hayali konuşması;

- Abi bizim İbrahim var ya Galatasaray'a transfer olmuş.
- Nasıl ya o çocuk Fenerli, Galatasaray'dan da nefret eder.
- Ama yetenekli oğlum adam, yeteneğin varsa her kapı açılır.
- İyi lan o zaman

- Abi bizim İbrahim var ya Galatasaraya'a transfer olamamış
- Nasıl ya Twitter'dan bile duyurdu, imzalar atılmadı mı?
- Ya önceden Galatasaraya küfür ediyordu ya twitter'da, onları bulmuş millet.
- Oğlum dikkat etmek lazım ya ne küfür edersin Galatasaray'a, Fenerbahçe'ye...

İbrahim hayatının fırsatını kaçırsın ve akıllansın. Denildiğine göre çok karakterli ve yetenekli bir futbolcuymuş. İlerleyen yıllarda daha iyi yerlere gelebilir ama bir şeyleri öğrenmesi için bu yaşlar çok önemli. "Olsun evladım, canın sağolsun evladım, sen Fenerbahçe'ye gol at, maç sonu üçlünü çektir de gerisi önemli değil" anlayışı bu sayede çürür belki. Çürüsün.

Keşke İbrahim, Galatasaraylı olsaydı ve Fenerbahçe'ye küfür etseydi. Ve o tweetler ortaya çıkınca Galatasaray yönetimi,"Üzgünüz genç kardeşim, seni transfer edemeyiz" deseydi. Şu günkü durumda bu çok zor, ama nefret söylemlerine kapılar kapanırsa ileride bu hayali olayın da sırası gelir. Yoksa 15 yaşında; bu af kültürü ile yola çıkan ve yetişen gençlerlar A takıma çıkınca, şimdiki derbilerin o gereksiz şovlarına girmekten çekinmezler. 

Kısacası, bu konuya temel bakışım, İbrahim'den öte verilen tepkiydi. İbrahim ileride büyük topçu olur. Olması için Galatasaray'da oynaması şart değil. Onun önü hala açık olacak...

Ama "Siz sanki 15 yaşında küfür etmiyordunuz, şiir mi yazıyordunuz" diyenler var. Mesela 15 yaşında şiir yazan bir liseli (bizim dönemde vardı 10 tane falan), bu olayı farklı değerlendirme hakkına sahip olabiliyor mu? Karar verin. Taraftar mısınız, muhabir misiniz, haberci misiniz, scout musunuz...? Kafanız karışıyor, fikirleriniz çelişiyor. Hepimizin....

2 ay önce döktüğünüz gözyaşları samimiyetini kaybediyor. Şimdi "Küfür ettiyse etti, ne var" derseniz, Edirnekapı'da, Gaziosmanpaşa'da, Fikirtepe'de yaşanan kavgalardan cinayetlerden sonra ahkam kesmeyeceksiniz. Bıçak saplandığı zaman bağırmak gereksiz, bıçağın cebe girmesini engelleyelim.

Not: Belki benim aklıma gelen bu ceza ağır gelebilir, olabilir, kesin doğrudur diyemem, farklı fikri olan söylesin ama lütfen kimse "Öğrenir çocuk, hallederiz" demesin.


5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bence camiaları bu kadar kutsallaştırmamak lazım , ki kutsal falan da değiller ya , biz öyle görmek istiyoruz sadece. Bugün kimlere kimlere , neylere neylere küfrediliyor. Bu topraklarda kitaba , yaratıcıya küfür ediliyor.Bunu yapan adamlarda "vay biz ne delikanlıyız" diye geçiniyorlar.

Kutsal ne? Şimdi sen böyle dersen , yarın demogloji için " bana , ölmüş anama sövün , umrumda değil ama siz Türkiye'nin Başbakan'ına küfür ediyorsunuz" falan diye tribünlere oynarlar..

İçi boş kavramlar geliyor bana ya. "Üzerinizdeki forma kutsal , ona tüküremessiniz" çıkarımları. Nedir bu kutsallaştırma. Yok çubuklu muhabbetleri falan. Sırf store'da satmak için uydurulmuş muhabbetler işte.

Millet Allah'a , Peygamber'e söver olmuş , altı üstü futbol takımı ne olur ki?

Oruç tutmadığın için seni linç edecek şehirler , Ramazan günü ölmüş bir kadına OROSPU diyorlar , çocuğu yüzünden...

Ha bi de bu sosyal medyayı bu kadar ciddiye alıyoruz. Bu küfürleri gören kaç kişi var. Türkiye'nin kaçta kaçı "heşteg" ne demek biliyo? Bu amın oğlu ( oh be) yarın çıkar "kuzenim yazmış" der olur biter..

Ya da Fener'e gol atar , bi tribüne oynar , 3 lü çektirir , ayağı falan kanarken , başından duman çıkarken poz verir , o zamanda kahraman yaparsınız. TAŞşanı yerim dersiniz..Sonra da niye küfür etti.

Türban muhabbetine döndü..önemli olan kafanın içindeki türbanlar..

Özet geç piç : teknik direktörün bıyığını sikiyim demiyo mu tanburacı ya :) "Allah" lı küfür var adamın memleketinde..Neyi tartışıyoz?=

Adsız dedi ki...

-"tolga'nın hasta annesine küfrettiler" diyip çıldıranlar ölmüş insanlara küfür ediyorlar

bi de "hasta olduğu için gelsin beşiktaşa " diyen var. Vakıf mıyız olum , niye gelsin ya.

bu romantiklikler bizi bitirecek..

bu arada bu millilik muhabbeti de yalan..u -7-8-9-0-1-9 bi sürü milli var..bi zahmet olsunlar..

kutay dedi ki...

kutsal demeyelim ama en azından saygı gormesi gereken kurumlar. sadece futbol kulüpleri değili, toplumun ve hayatın ortasında yer alan bir çok şey için aynı şey için geçerli. açıkçası başbakanı da sevmıyorum, ama küfür etmiyorum, küfür edene karşı çıkılmasını da anlayabiliyorum. küfür ve argo eskı zamanlarda bıçkınlık göstergesıydı belki şimdi karşıdakını tahrik edip ona zarar verme silahına döndü

HotSauce21 dedi ki...

1. yorumu yazan "adsız" arkadaşın, spor ve aidiyet anafikrinden çıkarak çoğu popüler konu hakkında yaptığı yorumları hayranlıkla okudum. uzun süredir bu kadar aklı başında bir anlatım ve aktarım görmemiştim, ellerine sağlık...

selaminko dedi ki...

o yaşta bir çocuğu sırf bu sebepten dolayı bu kadar büyük bir ceza ile cezalandırmak gencecik bir adamın bütün hayatını karartmak ve o adamın içine daha da büyük nefret tohumları ekmekten başka bir işe yaramaz. yaptığı elbetteki tasvip edilemez ama kontratına bazı maddeler koyularak daha doğru bir şekilde uyarılabilir.