Pazar, Temmuz 14

Polise Söz Hakkı Yok




Gündem Ayşe Arman'ın röportajı. Tepkiler; öfke dolu. Oysa biz sokağa herkese söz hakkı verilsin diye çıkmamış mıydık?

Ama onlar katil?

Ama en azından bu röportajı verenler katil değil. Teşkilatın olan bitene daha farklı bakan 3-4 personeli. En azından öyle olduklarını iddia ediyorlar. Bu olaylardan sonra polis şiddetini unutacak, aza indirecek değiliz. Ama bu şiddeti çözmeye de çalışmayacak mıyız? Bu adamların neden böyle davrandığını bilmek istemiyor musunuz? Onlar bu ve şu sebeplerden olduğunu söylüyor, sen de buna karşı bir tez üretebilirsin ve onların bahanelerini inandırıcı bulmayabilirsin (ben bulmadım). Ama tartışma ortamı yaratmak amaç değil miydi? Parklardaki forumlar yalan mıydı?.

Katil, "öldürdüm ama bir sor neden" dese dinleyecek miyiz? savunması var. 1 ay önce destan yazdığı iddia edilen bir kurumdan birinin "Öldürdük" itirafı bile olumlu bir gelişme değil mi? Bence olumlu bir gelişme. 

Bu gazeteleri, yazılan haberleri, verilen röportajları bir tek siz okumuyorsunuz. Bu gazeteler sadece sizin için çıkmıyor. Sizin dışınızda bunu okuyan milyonlarca insan var. 20 gün önce "Polis ne yapmış canım, alt tarafı göstericileri gaz bombası ile dağıtmış" diyenler varken (ve oldukça çok sayıda), hatta olayların gelişiminden bile bihaber olanlar insanlar bugün, 3-4 polisin "Evet insan gibi davranmadık, vahşet," demesi kafalarda farklı soru işaretleri yaratmaz mı? Bunu önemsemiyor musunuz?

Tamam o zaman polisler konuşmasın. Sadece siz konuşun. Siz anlatın. Polis şiddetini sadece yaşayan bilsin.  Siz,biz yaşadığımız acıyla devam edelim. Polis teşkilatı aldığı ödüller, övgüler ile devam etsin. 100 sene daha böyle devam etsin. 100 sene daha polis insan öldürsün. 

Bir de işin gazetecilik kısmı var. Ayşe Arman'ı hiç sevmem ama bir dakika ara verelim. "Neden böyle bir röportaj yapmış, kimden emir almış". Bunlar sorgulanıyor şu an. Olayların başından beri farklı gruplardan insanlarla röportaj yapıyordu. Oğlunu sokakta kaybeden TOMA'da bulan anneden, 31 mayıs sabahı kanlar içinde yerde kalan ve büyük acılar yaşayan Lobna'nın ablasına kadar... O zaman talimat da almadı da şimdi mi aldı? Şimdi mi rahatsız etti?

31 Mayıs'tan veya çok daha öncesinden, bugüne kadar yaşanan milyonlarca olayın nedenini tartışabiliriz, tartışmalıyız Tartışmak için karşı tarafı dinlemenin önemli olduğunu düşünüyorum. Doğru veya haklı gerekçeleri olduğunu savunmuyorum ama onlara söz hakkı vermenin "onları aklama çabası" olduğuna da inanmıyorum. 4 tane polisin röportaj vermesinin sizi bu kadar rahatsız edeceğini de tahmin etmemiştim. 

Bazen; barış, özgürlük, diyalog, emek gibi kelimelerin sizin tekelinizde olduğunu düşünüyorum ve o anda bazı şeylerden uzaklaşmaya başlıyorum.

Hiç yorum yok: