Pazar, Mart 2

Gate 13 Amsterdam'da


Gate 13, youtube kanalından muhteşem bir işe imza attı geçtiğimiz hafta. Eski maçların tribün görüntülerini arşivinden çıkardı, internet alemini nostaljiye boğdu.

Benim ilgimi en çok 1986 yılında oynanan Kızılyıldız maçı çekti. Yugoslavya'nın ayakta olduğu zamanlarda bir Belgrad deplasmanı. Baya olaylı olmuş herhalde.

Ama bir de Amsterdam deplasmanı var. 1996 yılından meşhur maç. Karşılaşmayı hatırlamıyorum ama 1-2 sene sonrasında bir futbol dergisinde hikayesini okumuştum ve çok hoşuma gitmişti. İlk dilencilik zamanlarım. Ne dergiyi, ne yazıyı hatırlıyorum. Ama maç hafızaya girmişti. Daha önce buralara ulaşamamış insanların, hayatları boyunca unutamayacakları anılarına ortak olmuş gibi hissetmiştim.

O şekilde bir çocukluk hatırası oluşturan maçın tribün videosunu bulunca baya hoşuma gitti. Maç öncesi şehir merkezinde yapılan tezahüratlarla başlıyor. Çekirge gibi zıplayan insanların görüntülerinden sonra stadyuma geçiyoruz. 

Bilmedikleri bir ülkenin bilmedikleri bir şehrinde, kalabalık bir stadyumda, nisan ayında (belki kısa kollularla değil ama) yarı final maçı bekleyen insanlar... Karşı tarafın gösterisine, sesleriyle , efsane tezahüratları Horto Magiko ile karşılık vermeye çalışıyorlar. Demek ki bu tezahürat baya eskiymiş. 21.45'e dakikalar kalmış ama güneş hala batmamış, CL müziği çalıyor, bu sefer de meşaleleri yakıyorlar.

Gündüz vakti girdikleri tribüne karanlık çekiyor. Aynı anda hem bir ürküten atmosfer vardır, hem de beraber olmanın güveni. Yabancı ülke kısmını bilmesem de başka şehirlerde ben de hissettim. Gün geceye dönerken yanında kimler var ve o an orada neyi bekliyorsun? Güzel duygular.

Sonra gol geliyor. Gol sevincinde ağlayanlar. Yarı final maçı, final için sarkan umutlar, heyecanlar. İlk maçı 1-0 kazanıyor Panathinaikos. Benim okuduğum yazı da biraz bunları anlatıyordu. Maçla pek alakası yoktu. Ya da varsa da benim aklımda yer etmemiş. Rövanşı da kaybediyorlardı. Peri masalları her zaman mutlu sonla bitmiyormuş. Ama adamların hala unutamadıkları güzel bir anıları var.

O gün kim çekmişse bu görüntüleri sağolsun. Taraftarı olmadığım bir takımın tarihindeki en büyük heyecanlardan birine şahit olduk sayılır. 

 Amsterdam deplasmanına gidemeyenler için telafi???




Hiç yorum yok: