Perşembe, Ekim 31

The First Great Train Robbery


Hemen her soygun filmi genel bir seviyeyi muhakkak yakalar. En azından seyirci, bir heyecan içinde izler. İyisi ise çok keyif verir. 1978 yapımı The First Great Train Robbery iyilerden biri. ABDli yönetmen ve senarist Michael Crichton kamera arkasında. Önde ise İskoç Sean Connery ve Kanadalı Donald Sutherland var. Onlara eşlik eden kadın, Londra doğumlu Lesley-Anne Down. Yapımcı ise Napoli Başkanı olarak tanıdığımız Aurelio de Laurentiis'in amcası Dino de Laurenittis...  Çok uluslu bir çalışmanın ürünü olması, filmi çok çeşitli ve eğlenceli hale getirmiş. Birden fazla aksan duyuyoruz mesela.

Soygun filmlerinin iki tane vazgeçilmezi olmalı. Biri soygun planındaki dahilikler. Kuru kuruya gidip banka soymak çok da ilgi çekici değil. Bir de araya serpilen mizah kendini unutturmamalı. The First Great Train Robbery bu iki unsuru da karşılıyor. Başroller çok iyi iş çıkarıyorlar. Connery; Şevket Çoruh-Cihan Ünal karışımı bir tiple hiç Adalı gibi durmuyor. James Bond şöhretini edindiği yıllarda filmi çeken Sir, tren üzerindeki sahneler için hareketli trenlerin üzerinde ayrıca çalışmış. Yan rollerdeki isimler de kritik katkılar veriyor. Birtanya'nın en ünlü baletlerinden biri olan (ben tanımıyordum) Wayne Sleep, tehlikeli sahnelerde dublör dahi kullanmadan ustalığını konuşturuyor mesela.

Kıyıda köşede kalmış filmlerden biri gibi dursa da; zamanında hem iyi bütçe harcanmış ama iyi gişe yapmış hem de oyuncular ve yönetmen iyi çaba harcamış. Haliyle ortaya kötü bir işin çıkması da mümkün olmazdı...

Hiç yorum yok: