Çarşamba, Temmuz 3

Hotel Rwanda


2004 yapımı Hotel Rwanda, 1994 yılında Ruanda'da yaşanılan katliam günlerini anlatıyor. Beni şaşırtan ilk nokta burası oldu. Aradan 10 yıl gibi kısa bir süre geçmesine rağmen, yüksek bütçeli bir filmi yapılmıştı. 10 yıl uzun bir süre gibi gözükse de tarihsel açıdan sinema için kısa bir süre.

2. Dünya Savaşı ile ilgili filmler bile yıllar sonra yapılmıştır. ABD, 2003'te başlayan Irak Sendromu'nu bile yeni yeni işliyor. ABD'nin Vietnam işgali 1960'larda başlamıştı ama konuyla ilgili en güçlü filmleri (Platoon, Good Morning Vietnam, Full Metal Jacket) 80'lerde çekti.

Yani nasıl oluyor da bilgiye ulaşmanın oldukça kıt olduğu bir coğrafyada yaşanan olayların filmi 10 sene içinde çekilebiliyor? Filme başlarken bunu düşündüm ama zaman geçtikçe akılda böyle bir soru kalmıyor. Zira ne olursa olsun, gördüğünüz sahneler sizi etkiliyor.

Filmle ilgili yazılmış bir zincir vardı. Filmi izledikten sonra bir daha okudum. İnsanın neye inanacağını şaşırdığı bir çağda, bir şüphe yarattığı kesin. Gerçekler başka bir noktada kalsın. Peki filmin hissettirdiğini ne yapacağız?

Esasında film bittikten sonra Paul Rusesabagina'yi düşünüp "Ne soylu yürekler, ne kahraman insanlar var" demedim. Yani aklıma bir kişi hikayesi olarak kazınmadı. O nedenle zincirden gelen bilgiler beni çok etkilemedi.

Daha önemli bir konu vardı. Bir insanlık dramı... Bazı noktaları abartılı veya gerçek dışı olsa dahi insanı (en azından beni) etkileyen esas konu buydu. Şimdi Paul gerçekte bir dolandırıcı ve sahtekarsa ne yapacağız? Filmden aldığımız duygu ve düşünceleri de çöpe mi atacağız?

İnsanın bu çağda kafasının karışmaması mümkün değil. Kendini koruması ise çok daha zor. Tehlikenin nereden, ne zaman ve kimden geleceği bilinemiyor. 

Tam da şu anlarda ABD'nin İran'a saldırılması konuşulurken birilerinin, daha doğrusu binlerce insanın acılar çekeceği barizken. hangi filmde hangi karakterin ne kadar gerçeğe uygun olduğunun çok önemi var mı?

Bilemiyorum.... En kötüsü de film gerçek de olsa, kahramanlar hayal ürünü de olsa; bu dünyadaki gidişatı değiştirebilecek gücün ne olduğunu bilmiyorum...

Hiç yorum yok: