Perşembe, Nisan 10

Arsene Wenger başarılı mı?

Başlıktaki soru bazılarına ciddiye alınmayacak kadar komik gelebilir. Tam 3 nesildir Arsenal'de Wenger. 1996'da takımın başına geçtiğinde "Arsene who?" denmişti, geçtiğimiz dönemde Arsenal yönetimi ömür boyu sözleşme teklif etti diye duymuştum, teklif doğru mu veya Wenger kabul etti mi bir bilgim yok.
Arsenal onu takımın başına geçirdiği günden bugüne 3 lig şampiyonluğu ve 3 FA cup alırken iki kez de biri UEFA olmak üzere avrupa kupası finali oynadı. Birinci nesilde Seeman, Bergkamp, Dixon, Adams, Suker varken Henry ve Vieira gibi ikinci dönemin en iyi oyuncuları o yıllarda yeni yeni takımda yer buluyorlardı.
Bana kalırsa Wenger'li Arsenal'in en iyi futbolu oynadığı dönem 2002-2004 dönemidir. Namağlup şampiyon olunan sene de bu periyod içinde. 2004'te Old Trafford'da 49 maçlık namağlupluğun bittiği, Mike Riley'nin ucuz bir penaltı çaldığı maçtan sonra o sene büyük düşüşe geçen takım için Mourinho "artık Arsenal maçlarını izleme gereği duymuyorum" demişti. Wenger'in ikinci neslinde Henry, Vieira, Sol Campbell, Ljungberg ve Pires başroldeydi. O zaman da Fabregas ve Van Persie gibi isimler yeni gelmişti takıma, hatta Fabregas çocuk denilebilecek yaşta sahaya çıktığı için kulüp tarihine bile geçmişti.
Bu kadar oyuncu bulan, oyuncu yetiştiren bir kulübün 12 yılda sadece üç kere lig şampiyonu olması ve avrupa kupasının olmaması anlaşılır gibi değil. Sonuçsa eğer önemli olan, Arsene Wenger'in başarısı gayet sorgulanabilir. Bu seneki düşüşlerinin bence yegane sebebi, takım kötü sonuçlar aldığında ya da saha içinde kötü oynadığında sorumluluk alacak bir lider oyuncunun olmayışı. Alex gibi bir hareketle oyunu çeviren bir isim değil bahsettiğim. Arsenal'in yaş ortalaması peşinde olduğu hedefler için fazla düşük bana kalırsa. Kulübün finansal yapısı Man Utd ve Chelsea'nin gerisinde de olsa, son 15 yılda yalnızca iki İngiliz takımı (Man Utd ve Liverpool) şampiyonlar ligini alma başarısı da gösterse, bütün bunlar dönem dönem üstüne geçse de Man Utd' nin bu kadar gerisinde kalmasını açıklamaya yetmiyor işte.
Arsene Wenger'i tartışırken ilk akla gelen argüman genç oyuncuları bulup yetiştirmesi ve Arsenal'de oynayacak seviyeye getirmesi. Ama ligi ara dönemler hariç (Arsenal'in altın jenerasyonu ve Mourinho'lu Chelsea) her zaman Man Utd domine ediyor.

Hiç yorum yok: