Cuma, Eylül 28

Rebecca


Londra doğumlu Alfred Hitchcock'un ilk Amerikan filmi. Aynı zamanda dünyaca ünlü yönetmenin Oscar kazanan tek filmi de bu. Üstelik o sene The Great Dictator gibi bir başyapıtı da geride bırakıyor. Sene 1940 olunca bu tercihi anlamlandırmak kolaylaşıyor. 2-3 sene sonrasına denk gelseydi aynı sonuç çıkmayabilirdi.

Açıkçası Rebecca benim çok hoşuma gitmedi. Kötü değil ama izlediğim diğer Hitchcock filmlerini düşününce çok geride kalıyor. Zaten diğer filmleri çok daha sonraları çekilmişti. Bu film esnasında yeni bir ülkede ve henüz 41 yaşında olduğunu belirtmek gerek. Bir de Hitchcok bu filmi kendi filmi olarak görmüyormuş. Filmin kazandığı Oscar'a rağmen hem de... Sebebi de roman uyarlaması olan filmin tamamen romana sadık kalmasıymış. Yönetmen dokunuşu pek yok zaten. Hitchcok tanıyanlar fark etmiştir bence. Filmin yapımcısı David Selznick, aynı taktikle bir sene önce Gone With The Wind ile ödülü kucaklamıştı. İkinci senesinde de İngiltere'den getirdiği yönetmenle işi kotarıyor.

Neyse; sevabıyla günahıyla iyi bir film. Sıkılmadan, hatta gözler açılara merak içinde izlenir. Bu dönemde böyle filmler, özellikle ABD'de çok az. Hem psikolojik detaları var, hem akıl tutulması var, hem ilgi çekici bir konu var. İyidir. Alfred Hitchcock ismini gördükten sonra beklenti yüksek tutulmasın yeter.


Hiç yorum yok: