Cuma, Ekim 8

Her Gün Yeni Bilgi

 


Uluslar Ligi'nin ilk yarı final maçında İtalya ile İspanya karşılaştı. Hem ev sahibi olmasından dolayı hem de Temmuz ayında Avrupa Şampiyonası'nı kazanmasından dolayı İtalya favori gibiydi. Fakat kazanan İspanya oldu. Karşılaşma 2-1 sona erdi. İki gol de Manchester City'nin genç oyuncusu Ferran Torres'ten geldi.

Buraya kadar her şey normal. Peki o zaman niye bu yazıda Safet Susic fotoğrafı var? Açıklayalım...

Ferran Torres golleri 17. ve 45. dakikalarda kaydetti. Yani ilk yarıdan iki gol yazmıştı bile. Ayrıca İtalya'nın en önemli isimlerinden, muhteşem stoperi Bonucci de kırmızı kart görmüştü. İkinci 45 dakikaya sıkışacak bir gol, Torres'in hat-trick yapmasını sağlayacaktı.

Fakat Torres, şanssız bir şekilde 49. dakikada sakatlandı. Böylece İtalya'ya karşı hat-trick yapma şansını kaçırdı.

Yazık oldu. Fırsat ayağına gelmişti. Zira İtalya'ya kaç futbolcu hat-trick yapabilir ki? Bu, öylesine ağızdan çıkan bir soruydu ama cevabı Wikipedia'da varmış.

İtalya'ya karşı bugüne kadar 9 futbolcu hat-trick yapabilmiş. Bu dokuz hat-trick'in sekiz tanesi 1912 ile 1948 arasında olmuş. Yani futbolun emekleme dönemlerine denk geldiğini söyleyebiliriz. Modern futbol çağını savaş sonrası dönemden başlatırsak, bu dönemde İtalya kalesine üç gol birden bırakan tek isim var. Onu da yakından tanıyoruz.

13 Haziran 1979 günü Zagreb'in efsanevi Maksimir Stadı'ndan oynanan hazırlık maçında, Yugoslavya, İtalya'yı 4-1 mağlup etti. O gün Safet Susic üç gol birden attı. Bir hazırlık maçı olmasına rağmen, o günden sonra başka hiçbir futbolcu İtalya ağlarına üç gol birden bırakamadı. İşte Ferran Torres'in kaçırdığı fırsat buydu.

Onun için şanssızlık. Diğer yandan bizim için yeni bir bilgi oldu. Gerçi bilginin kendisi de çok yeni değil. 42 yıldır tekrarlanmayan bir durumdan bahsediyoruz. Her gün böyle bilgiler çıksa karşımıza keşke...

Bu arada Susic, milli forma altında tehlikeli bir hat-trick'çiymiş. 1977'de Romanya'ya karşı üç gol birden atıyor. 1979'a İtalya maçı ile başlıyor.. Eylül ayında Belgrad'da Arjantin'e de üç gol birden atıyor. O Arjantin'in, son Dünya Kupası şampiyonu olarak Avrupa'ya geldiğini ekleyelim. 

Biz Susic'i daha çok teknik direktörlüğü ile hatırlıyoruz ama çok özel bir futbolcu olduğunu ara ara hatırlamak lazım...

Hiç yorum yok: