Cumartesi, Ekim 2

Kara Sevda

Bir gece yarısı boş boş otururken yakalanan bir Yeşilçam filmi...

İsmi Kara Sevda. Baş rollerde hiç ısınamadığım ve yapay suratlı bir oyuncu olarak değerlendirdiğim Zeynep Değirmencioğlu ve 70'lerin meşhur türkücüsü Mehmet Bozdoğan var. Bu açıdan önemli. Sene 1973. Arabesk şarkıcısına ve türkücüye film çektirmenin ilk örneklerinden. Hatta bu senaryo ve film, iki kere daha uyarlanıyor. Biri bundan önce Nuri Sesigüzel'e, diğeri daha sonra Ferdi Tayfur'a...

Yeşilçam'da izlemeye çok alışık olduğumuz bir aşk hikayesi. Fakir bir işçinin oğlu, zengin kötü adamın kızına aşık oluyor. Kızın da  çocukluktan beri tanıdığı oğlana gönlü var ama büyükler devreye giriyor. Hem bir sınıf çatışması hem de kavuşamama hikayesi. Gerçi sınıf çatışması da olabildiğince yüzeysel bir şekilde veriliyor. Aslında çatışma falan yok ortada. Fakir olan gururlu ve namuslu, zengin olan kötü... Bu kadar. Başka detaya gerek duyulmamış.

Zaten senaryomuz da bu kadar. Filmin geri kalanı Bozdoğan'ın türküleriyle doldurulmuş. Devamlı bir şarkı çıkıyor karşımıza. Aslında sahne sahne irdelenecek kadar kötü bir film olmasına rağmen, şaşırtıcı bir şekilde konu sizi çekiyor. Hem hızlı ilerliyor, hem de sonunu merak ediyorsunuz. Gerçi çok ilginç bir son da çıkmıyor ama gece boşlukta düştüğünüzde filmin sonunu tamamlıyorsunuz.

Filmi sahne sahne irdeleme işine de heveslenmiştim ama video hali Youtube'dan kaldırılmış sanırım. Zaten gerek de yoktu. Hatta postu yazarken üşenme ağır bastı ve fotoğraf bulmaktan bile vazgeçtim.

Filmin en iyi noktası, Sami Hazinses'in usta oyunculuğu. Onun dışında ömrümüzden bir 90 dakikayı da böyle harcamış olduk.

Kara Sevda ismi birçok film ve dizide kullanıldı. Hatta son olarak Ay Yapım'ın bir dizisi vardı. Emir Kozcuoğlu karakteriyle Kaan Urgancıoğlu kült haline gelmişti.  Aynı Urgancıoğlu şimdi Yargı ile yargı dağıtıyor. Reklamını yapalım. Dizi sağlam başladı, oradan devam edeceğiz.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

emir kozcuoğlu.

kutay dedi ki...

Teşekkürler ))