Çarşamba, Haziran 15

Takımların Kralları


Sezonun gol kralı, onun takipçileri belliydi ama bir de her takımın kendi içindeki en golcü oyunculara bakalım. Neden böyle bir içerik yazıyoruz? Çünkü hava sıcak, Uluslar Ligi tat vermedi ve sıkıldık... 

Trabzonspor / Andreas Cornelius: Trabzonspor bir yabancı santrforlar mezarlığıdır. Çok sayıda oyuncu gelmiş, bir kısmı iz bile bırakamadan gitmiştir. 15 gol barajına ulaşansa çok azdır. İki kez Şota başardı bunu. 25 golle kral olmuştu, bir başka sezonda da 15 golü buldu. Onun dışında Trabzonlular, Sörloth (24), Cardozo (17) ve Rodallega'yı (15) gördü. Listeye bu sezon Cornelius da eklendi. Üstelik burada adı geçen oyunculardan farklı bir özelliği de var; Süper Lig şampiyonluğu! Kendisini sezonun 11'ine de almıştık. Ayrıntılar orada...

Fenerbahçe / Serdar Dursun: Fenerbahçe'ye yeni transfer olan her forvetin golle başlaması lazım. İşte Serdar Dursun'un şanssızlığı da bu. Sezonu 15 golle tamamladı. Bu gollerin 10'u 2022 yılında, 5'i 2021 döneminde geldi. Mesela Vedat Muriqi de 15 golle bitirmişti kendi sezonunu. Fakat sezonun ilk devresinde 10 gol attığı için algı daha başka oldu. Vedat halen aranan santrfor, Serdar ise biraz üvey evlat. Vedat'ın yolu Lazio'ya gitti, imkan olsa Serdar'ın önüne bir santrfor alınır! Öyle veya böyle; bu listede o var. Takımın kralı o... Bu arada 15 golün altısını Ç.Rizespor'a, dokuzunu da küme düşen takımlara atması da ayrı bir nokta... 

Konyaspor / Sokol Cikalleshi: Cikalleshi istikrarsız bir sezon geçirdi aslında. İlk yarıdaki performansı yavaş yavaş eridi. Formayı da zaman zaman kaptırdı. Fakat 10 golle sezonu bitirdi. Herhalde Konyaspor'un bu sezonunda gol dediğimizde akla gelen isim Ahmed Hassan olur ama Mısırlı ligde sekiz gol kaydedebildi.Ve takımdan da ayrıldı. Seneye görev yine Cikalleshi'de olabilir. Bir santrfor önüne geçse bile, yedekten katkı verebilecek sadık ve çalışkan bir oyuncu profiline sahip olması çok değerli.

Başakşehir / Stefano Okaka: Başakşehir sezona çok kötü bir giriş yapmasaydı belki Okaka'nın gol sayısı da daha fazla olabilirdi. Üstelik en verimli dönemi de o zamandı. Sezonun ilk yarısında Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş'a gol atmasını başardı. Sonra düşüşe geçti. Yine de sezonu 12 golle tamamladı. Peki o zaman niye Başakşehir sezona iyi girseydi, daha çok gol atardı diyoruz? Zira her ne kadar ilk dört hedefi baki kalsa takımın heyecanı zamanla kayboldu. Bu Okaka'ya da yansıdı. Şampiyonluk yarışına, heyecanına ortak olan bir takımda çok daha fazla gol atabilirdi.

Alanyaspor / Famara Diedhiou: Alanyaspor'un tüm sezonunda Emre Akbaba ve Famara Diedhiou eşit sayıda gole imza attılar. Fakat Emre, 13 golün üçünü kupaya sakladı. Diedhiou ise lige 11 gol sığdırdı. Ocak ve Şubat ayında, Afrika Kupası için milli takımına (Senegal) gitmeseydi gol sayısı daha da fazla olabilirdi. Fakat yine de son dönemde Alanyaspor'da parlayan Wagner Love, Papis Cisse gibi golcüler gibi iz bırakmadı. Biraz sönük kaldı sanki... 

Beşiktaş / Michy Batshuayi: Sadece direkten dönen topları gol olsaydı belki de ligin kralı olacaktı. Öncelikle şunu kabul etmek gerek. Aboubakar'ın üzerine kurulan oyun yapısı ona çok tersti. Başka bir düzlemde daha başarılı olabilirdi. Kariyerinde hiçbir zaman bir takımın bitirici gücü olmadı. Buna rağmen kariyerinin en çok gol attığı sezonlarından birini yaşadı. Fazla pozisyona girebilmesi onun handikapı oldu. Bu nedenle gözden düştü. Oysa kaçak güreşip, az pozisyonda 14 gol atsaydı el üstünde tutulurdu! Avrupa futbolunun en eğlenceli isimlerinden biri, Türkiye'de depresif triplere girdi. Bu toplum herkese zarar. Yine de biz senden razıyız...

Antalyaspor / Haji Wright: Sezon başında biri çıkıp, bu listede Wright'ın olacağını söyleseydi kolay kolay inanmazdım. Öyle bir görüntü çiziyordu ki, o fiziksel durumla sezonu tamamlayacağına bile ihtimal vermezdim. 24 yaşında olduğunda şaşırmıştım, zira 32 yaşındaki futbolcular gibi oynuyordu. Zaten Mart ayına kadar da beş gol atabildi. Fakat son 2.5 aya dokuz gol sığdırdı. Buradaki en büyük pay, yanına eklenen Luiz Adriano takviyesi. Ve tabi ki Nuri Şahin'in de hakkını vermek gerek. Sezon sona erdiğinde ABD Milli Takımı'na çağrıldı. Önümüzdeki sezon daha dikkatli ve ön yargısız bir şekilde izleyeceğiz.

Karagümrük / Aleksandar Pesic: İlk haftalarda izledikten sonra gol kralı adayımdı. Seviyorum böyle çalışkan, tempolu ve aynı zamanda gol atabilen santrforları. Sezonun ikinci yarısında bir dönem formasından uzak kaldı, sonra dönüşü de çok sağlıklı olmadı. Yine de 14 kez fileleri havalandırdı. 

Adana Demirspor / Mario Balotelli: İlkesel olarak transferine karşı olsam da adam iş yaptı. Gerçi zaman zaman egoist düşüncesi nedeniyle takımına zarar verdiğini de düşünüyorum. Yine de 18 gol atmasını beklemiyordum. Süper Lig tarihinin bir sezonda en çok gol atan İtalyan oyuncusu oldu. Adı İtalya Milli Takımı için geçti, şimdi de Serie A söylentileri mevcut. Adam öyle bir deli ki, Adana gibi bir yerde kafayı boşaltarak kendini buldu!

Sivasspor / Mustapha Yatabare: Sezonun son bölümünde ailevi nedenlerden dolayı ülkeden ayrılan Pedro Henrique, sezonu kulüpte tamamlasaydı belki bu unvanı elinde tutardı. Pedro sekizde kaldı, Yatabare 10'u yakaladı. Sezonun son beş ayında sadece üç gol atması onun eksisi.. Bu istatistik, biraz da Sivasspor'un durumuna işaret edebilir. Öte yandan kendisi 36 yaşında (listenin en yaşlısı) ve son üç sezondur Sivasspor'da çift haneli gol sayılarına ulaşıyor. İnanılmaz bir istikrar. Atom Karınca Rıza Çalımbay'ın santrfor hali gibi..

Kasımpaşa / Umut Bozok: Burayı kısa geçebiliriz. Ne de olsa adam ligin gol kralı. Ya da bir ara ona ayrı bir yazı da yazabiliriz. Fakat biraz şanssız. Kasımpaşa denilince akla o değil, Muleka geliyor artık. Sezonun ikinci yarısını kulübede geçirdi. Ligde gol kralı oldu ama milli takımda ilk tercih olamıyor. Akıbetini merak ediyorum. Yaklaşık 120 dakikada bir gol atıyor. Aynı zamanda 7 de asist yaptı. Çok daha fazla saygı görmesi gerekirdi.

Hatayspor / Ayoub El Kaabi: Boş geçtiği iki aylık dönem olmasa belki de kral oydu. İddaa'da sezon başında gol kralı kim olur bahsinde çok verimli bir oranı da vardı. Yazık oldu. 

Galatasaray / Kerem Aktürkoğlu: Mbaye Diagne, Mostafa Mohammed, Halil Dervişoğlu; sonrasında Gomis... Dört tane beklentisi yüksek santrforun arasından sıyrılıp bu listeye giren kişi Kerem Aktürkoğlu oldu. Üstelik doğru dürüst ilk tam Süper Lig sezonunda. Geç parlayan bir oyuncu. Futboldan alacakları var. Fakat tahsil etmeye başladı bile. Umarım önümüzdeki sezon takımın tek planı "At Kerem'e" olmaz. Neredeyse her maçta oynamak onda bir yorgunluk da yarattı. Daha ekonomik kullanılsaydı, gol sayısı daha da artabilirdi. Öte yandan bu listeye giren Türkiye doğumlu iki oyuncudan biri. Ayrıca bu listenin ay farkıyla (Wright'ı geride bırakıyor) en genç oyuncusu.

Kayserispor / Mame Thiam: Takım arkadaşı Gavranovic ile bu unvan için bir rekabete girdi. Ben Gavranovic'ten yanaydım ama Thiam da çok iyi sezon geçirdi. Afrika Kupası da onu biraz frenledi. Jason Muleka'dan sonra; 10 gol barajını yakalayan oyuncular arasında en az maça çıkanı. Diğer bir deyeişle; iyi bir ortalaması var.

Gaziantep FK / Alexandru Maxim: Bu listenin kaleye en uzak ismi olabilir. Ne santrfor, ne de bir kanat forvet. 14 gol attı, 7 de asisti var. Toplam 21 gole katkı. Gaziantep'in attığı gollerin (48) neredeyse yarısı. Geçen sezon 15 atmıştı. İlk geldiği sezonda da yarım devrede 7 tane sallamıştı. Lig tarihine adını yazdıran Rumenlerden biri oldu. Bu sezon Moldovan'ı geride bıraktı; Stancu ve Hagi'den sonra en çok gol atan üçüncü Rumen... 

Giresunspor / Umut Nayir ve Fousseni Diabate: Sezonun ilginç takımından da bu beklenirdi. Hem iki oyuncu birden çıkaran tek takım, hem de kendi krallarına en az gol attıran takım. Bu listeye altışar golle girdiler. Umut Nayir, Türkiye'den yetişerek Kerem'i yalnız bırakmamış oldu. 

Ç.Rizespor / Joel Pohjanpalo: Küme düşen bir takımda 16 gol. Hiç fena değil. Ayrıca bu gollerin neredeyse yarısını (7) Galatasaray, Beşiktaş ve şampiyon Trabzonsor'a attı. Penaltıları sıklıkla kullanması ona olan ilgiyi azaltmış olabilir ama yine de sezona iz bıraktığı gerçek. Annti Sumiala'nın taşıdığı Fin bayrağını artık o dalgalandıracak.

Altay / Daouda Bamba: Geçen sezon Norveç Ligi'nde Brann forması giymişti ve takımın çoğu oyuncusu gibi bitiricilik noktasındaki zaaflarıyla dikkat çekmişti. Sonra Altay'a geldi. Üst üste ikinci defa, küme düşen bir takımın parçası oldu. 7 kere fileleri havalandırdı. 2022'de hiç gol atamamasına rağmen hiçbir takım arkadaşı onu yakalayamadı. Altay'ın tüm sorunlarını buradan okumak mümkün.

Göztepe / Cheriff Ndiaye: Göztepe'de geçirdiği günlerde fena performans sergilemedi bence. Fakat taraftarlar arasında sevmeyeni çoktu. Takımda kalsaydı; kurtarır mıydı? Belli olmaz. Çok da oynamamaya başlamıştı zaten. İki sezonda da 10 golü gördü. Süper Lig'e çıktığından beri santrfor katkısı alamayan bir takım için kötünün iyisiydi. Daha iyisini bulamadıkları için yolun sonu aşağısı oldu. O, Diedhiou, Thiam; listenin üç Senegallisi....

Yeni Malatyaspor / Benjamin Tetteh: Sezon boyunca sadece sekiz oyuncusu gol atan bir takımdan bahsediyoruz. Üstelik bunların ikisi; Adem ve Mounir sezon devam ederken takımdan ayrıldı. Haliyle krallık Tetteh'e kaldı. Tetteh'in oynamadığı dönemde takımın ligden düşmesi şekillendi zaten. Yeni Malatyaspor, eskisinin yolundan gitti ama herhalde Tetteh Süper Lig'de kalır

Hiç yorum yok: