Cumartesi, Ağustos 13

Yine Bir Yenilik ve Yine Karşıyız

Bizi bilenler bilir. Futbolun muhafazakârıyız. Gelenekçiyiz. Yeniliklere karşıyız. Yeni uygulamaların yeni versiyonlarına bile karşıyız. Hal böyle olunca 1.Lig'in yeni play-off sistemine de karşıyız.

Hazır bu hafta yeni sezon başlamışken konuya değinelim. Yeni sezonda ligi 3. sırada bitiren doğrudan finale yükselecek. Artık 7. sırada yer alan takım play-off hakkı kazanacak. Yarı finaller oynanacak ve sonra oradan sağ çıkan takım üçüncü sıradaki ile final oynayacak.

Bunun adaletli olduğunu kabul edemiyoruz. Play-off uygulamasının ortaya çıktığı dönemden beri, üçüncülüğün lanetinden bahsediliyordu. Yanlış hatırlamıyorsam sadece bir defa üçüncü sıradaki takım Süper Lig'e çıkabildi. O da 2016'daki Alanyaspor'du. Başka varsa da kusura bakmasın ama zaten sayı çok da yükselmeyecektir.

Herhalde bu istatistiği bir haksızlık olarak düşündüler ve formatı değiştirdiler. Yani daha adil olduğu için değil... "Ulan bu üçüncüler de hiç çıkamıyor, bunlara bir kolaylık yapalım" dendi herhalde. Mesela üçüncüler bugüne kadar 8-9 kere Süper Lig biletini kapsaydı sanki bu değişiklik olmazdı gibi geliyor bana. Dünyada örneği var mıdır, play-off uygulayan liglerin böyle bir uygulamayla finale 'wildcard' verme durumu mevcut mudur bilmiyorum ve sanmıyorum da...

Öte yandan 2.Lig'de de benzer bir değişikliğe gidildi. Fakat orada ufak bir fark var. Zaten o liglerde birinciler doğrudan gidiyor, ikinciler kalıyordu. Yani bütün sezon şampiyonluk yarışına girip ikinci olmuş takımın play-off'ta doğrudan finale kalması biraz daha anlaşılabilir.

Oysa 1.Lig'de durum böyle değil. Mesela geçen sezon Bandırmaspor ilk ikinin sekiz puan gerisinde kaldı. Arkasındaki takımlar ile puan olarak ona daha yakındı. Şimdi Bandırmaspor gibi bir takımın topladığı iki puan fazlalıkla avantaj elde etmesi doğru mu? Bir önceki sezon gibi olağanüstü örnekleri (üç takımın aynı puanda bitirdiği) arka plana atmak durumundayım. Zira vurguladığım gibi gerçekten istisnai bir sezondu.

Üstelik az-buz bir avantaj da değil. Diğerleri birbirini kırarken o dinlenecek. Sezon sonundaki o bir haftalık veya 10 günlük dinleme de ilaç gibi gelecektir.

Açıkçası bu uygulamadan hiç hoşnut değilim ve daha şimdiden üçüncünün kaybetmesini temenni ediyorum. Mayısta görüşürüz...

Hiç yorum yok: