Pazartesi, Ağustos 1

Anacleto: Agente Secreto

 


Başroldeki Quim Gutierrez'i sevgilisiyle bağlanmış bir şekilde gördüğünüz bu fotoğraf karesi ve filmin adı size bir ipucu verebilir. Bir ajan filmi var ama ajanımız biraz başarısız gibi. Gerçi hemen her örnekte; ajanımız, casusumuz, dedektifimiz, süper kahramanımız hikayesi devam ederken bazı zorluklarla karşılaşır. Fakat Gutierrez (Adolfo) vücut diliyle pek başarılı bir ajan olmadığını belli ediyor.

Zaten kendisi bir ajan değil. Ajan olan babası. Onun adı Anacleto. Yani filmin esas yıldızı o. Fakat biz Azuloscurocasinegro'dan beri Gutierrez'in filmlerine göz atmaya çalışıyoruz. Genelde iyi filmlerde, iyi projelerde çalışıyor.

Burada biraz komedi denemiş. Film de oyuncularımız da işin mizah ve komedi boyutunu kotarmışlar. Fakat filmin geri kalan unsurları çok da yeterli olmamış. Senaryo çok klişe detaylar üzerinden ilerliyor. Belki de komediyi o klişeler üzerinden kurmak istemişlerdir. Zaten eserin aslı 1970'lerde gazetelerde yayınlanan bir karikatür serisinden geliyor. Yani İspanya'da bilinen ve sevilen bir  öykü. Biraz James Bond parodisi. Hatta bu karikatürler filmin bazı yerlerinde (duvarlarda) kullanılır. Klişelerden beslenmesi bu anlamda mantıklı.

Fakat sonuçta bir ajan hikayesi olduğu için, yani sürükleyici bir konuya sahip olma zorunluluğu da vardı. Onun altından kalkamamışlar. 90 dakikalık bir film olmasına rağmen sonu gelmek bilmiyor.

Yaşlanan ajan artık emekli olmak ister. Bu sırada olaylar karışır. Ve herkesten sakladığı oğlu olayların içine dahil olmak zorunda kalır. Yalnız bir sorun vardır. Bu delikanlı, ajanlık bir yana normal hayatında kavga edemeyen hatta sevgilisiyle bile tartışamayan pısırık,, uyuşuk bir gençtir. Üstelik babasının da bir ajan olduğunu hiç bilmemektedir.

Öğleden sonra izlemelik çıtır filmlerden biri. İspanyolca öğrenmeye çalışmam, filmi tercih etme sebeplerimden biri olmuştu. Pişman da değilim ama daha iyisini beklerdim.

Bu arada Anacleto rolündeki Imanol Arias da bu filmde Philip Baker Hall gibi göründü gözümüze. Arias'ın Bask, Gutierrez'in Katalan olduğunu ekleyelim. "İşte tam bir İspanya mozaiği" diyerek bitirelim.

Hiç yorum yok: