Cuma, Eylül 5

Ice Challenge






Kıyamete kadar süreceği sanılan ve o nedenle bir kesimin nefretini kazanan Ice Bucket çılgınlığı sona erdi. 2 hafta bile sürmedi. Güldük eğlendik. Ama bu da kabahat oldu. Bu ülke kendini ciddi göstermeye çalışan, teori ve fikirleriyle akıl yağdıran ama sokaktaki havayı dahi bilemeyen insanlara dolu...

Bu olayı sadece şov olarak nitelendirenleri anlamadım. Bu mantıkla, bu dünyada yapılan her şey bir şovdan ibaret.. Mesela bu zihniyete göre, kanserli çocuklar yararına top oynayan futbolcular da şov yapıyor. Kanserli çocuk, hayatının devamında futbolcu olamayacak ama bunlar şov yapıyor işte. Bir de o tip maçlarda birbirleriyle şakalaşıyorlar, gülüyorlar, eğleniyorlar falan, olacak şey değil!!!
Hadi diyelim ki şov olsun; bunun zararı ne onu da çözemedim. Mesele çok paylaşılan bu videodaki çocuğun veya onun benzerlerinin çoğunun 1 hafta önce ALS'den veya derneğinden çok fazla haberi yoktu. Benim de yoktu. 

Yeteneksizsiniz yarışmasında bir baltaya sap olamayan adam, böyle bir video çekerek aklın ve vicdanın sesi olarak gösterebiliyor kendini. Duyar mekanizması çok ilginç bir şekilde işliyor bu dünyada. Şov kavramı çok farklı tanımlanıyor.

Kimseyi kandırmayalım. Çevresinde, bu hastalığı yaşayan tanıdığı olmayan adamın kolay kolay aklına gelmezdi bu hastalık.  Şimdi herkes ALS ne acaba diyerek Google'a bakıyor.. Kafasına bir kova su döken Beren Saat'i veya Sinan Engin'i gören Google'a ALS yazıyor. Bunun nesi kötü?? Farkındalık yaratmış işte, bir sürü internet sitesinde, televizyon programında haber olmuş. Yılların gazeteleri bu konuya yer ayırmış, daha önce hiç bahsi geçmeyen bir hastalıkla ilgili 2-3 cümle yazılmış.
Eğitimi olan, olaya hakim olanlar "Beyler bu hastalık şöyledir, böyledir.." diye ufak tefek anlatmaya başladı, öğrenmek isteyen bilinçlenmek isteyenler buradan bir şeyler kaptı. Bunların hepsi iki hafta içinde oldu, sadece Ronaldo'nun, Taylor Swift'in veya Ersan Adem Gülüm'ün 10 saniyesiyle oldu. Bunun nesi fena??

Geçen haftalarda da olayı eleştiren adamlardan biri de Ahmet Çakar'dı.. Senelerdir her hafta pazar günü 3 saat 4 saat, sabahlara kadar televizyonda konuşan bir doktor... Bu özgürlük, bu fırsat, bu ülkede nerdeyse kimseye verilmemiş. Buna rağmen onca sene boyunca kaç kere ALS dedi de 10 saniyelik süresinde ALS diyen adama laf söylüyor.

Yardım olayı işin bonusuydu. Dünyanın en kısa sürede yayılan en evrensel ve bir o kadar da basit eğlencesiydi. Geçti gitti. Bir ara top 5 yapmayı bile düşündüm. Ama sonra işin içinden çıkamayacağımı anladım.

Fakat nedense Neymar'ın her şeyi geride bırakıp Zuniga'ya meydan okuması ve Zuniga'nın da kabul etmesi benim için 1 numara oldu. Kobe'nin şovu da çok iyiydi. Ajax'ın doğrudan PSV'yi hedef alması da es geçilemez. Güldük iyi oldu, hastalık için de bir miktar para toplandı. 

Rahatsız olanın bu dünyada mutlu olma şansı yok...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Rahatsız olunulan durum şu...

Güldük eğlendik deniliyor ancak als teşhisi hastaların buzlu suya yatırılıp tepki vermememeleri üzerine konuluyor..

Yani video'dakiler gibi şebeklik yapılmamalı.. ya tepki verme hiç ya da şebek gibi gülme..


Sokaktaki birçok insan