Çarşamba, Haziran 23

All the President's Men

Namusu maaşından fazla olan gazeteciler Carl Bernstein ve Bob Woodward'ın, bir polis ekibi gibi titizlikle çalışarak Watergate skandalını  ortaya çıkarmasını anlatan film.

Ben nedense bu filmi yıllar önce izlediğimi sanıyordum. O nedenle sık sık adını duyduğum ve 4 Oscar kazandığını bildiğim filmi listeme hiç almadım. Fakat sonradan fark ettim ki izlediğim film, Watergate'i anlatan başka bir filmmiş.

Adeta elektrik faturasının son gününü fark etmiş gibi, telaşla program yapıp 45 yıllık filmi izlemek ilginç bir deneyim oldu. Ayrıca güzel de oldu. İzlemek için en doğru zamana denk geldiğini bile diyebiliriz.

Gazeteciliğe zurnanın son deliği olarak dahil olmuş ve gazetecilik yapılmayan bir ülkede yaşayan biri olarak böyle filmler izlemek küçük çaplı bir heyecanlara ve yükselişlere neden oluyor. Sonra o duygular yavaş yavaş kayboluyor tabi. Spotlight'ta da böyle olmuştu. Fakat All the President's Men'in Spotlight'a 10 bastığını belirtmem gerek.

Müthiş Dustin Hofman ve olgunlaşmış bir Robert Redford'u (yaş 40) izlemek de ayrı bir keyif. İşin güzel tarafı Watergate, 1972-1974 yılları arasında yaşanan bir skandal. Film ise 2 sene sonrasında çekiliyor. Hemen, anında, sulandırılmadan, unutmadan, sıcağı sıcağına...

Allah bana uzun ömürler verirse, yaklaşık 10 sene sonra bir daha izlerim. Üstelik bu payeyi de çoğu filme vermem. Zaten 1977 Oscar adayları, Şampiyonlar Ligi gibi. Rocky kazanıyor; All the President's Men, Taxi Driver, Network kaybediyor. Çok sağlam yıllar...

Hiç yorum yok: