Pazartesi, Temmuz 12

Logan Lucky



2010'ların başında sinemaya ara veren Steven Soderbergh, 2017 yılında Logan Lucky ile geri dönmüştü. Logan Lucky bir soygun filmiydi ve bu nedenle Soderberg'hin dönüşünü daha heyecan verici kılıyordu. CV'sinde Ocean's serisi bulunan bir yönetmen için biraz riskli bir tercih de olabilirdi.

Filmin vizyona girmesiyle bu risk, ayağa sıkılan bir kurşuna döndü. Beklentiler çok karşılanmadı. Fakat bu Logan Lucky'i kötü film yapmıyor. Her şeye rağmen gayet hoş bir soygun filmi.

Ocean's serisinden farkı karakterler. Orada karizmatik ve salon adamı karakterler, ihtişamlı mekanlarda soygun yapıyordu. Hatta bir ihtiyaçtan dolayı değil, neredeyse keyif için soygun yapan tiplerdi. Soygunu bir iş ve hobi gibi görerek eylemi gerçekleştiriyorlardı.

Logan Lucky ise tam zıttı. Karakterlerimiz Güneyli, küfürbaz, işsiz, işe yaramaz insanlar. Hatta iki kardeşin fiziksel sakatlıkları da mevcut. Soygun yapma gerekçeleri paraya sıkışmış çulsuzlar olmaları. Soygunu yaptıkları yer, halka açık bir etkinlik. Hatta ABD'de güneylilerin en sevdiği Nascar yarışları...

Yine de filmin ilerleme pratiği diğer soygun filmlerinden farklı değil. Önce hayatta bazı aksilikler olur. Sonra soyguna karar verilir. Ardından ekip oluşturulur. Sonrasında plan yapılır ve en nihayetinde eyleme geçilir.

Bu sıralamaya aşina olduğumuz için film sanki biraz daha kısa olabilirdi. Uzaması, 'klişe' algısına hizmet etmiş. Fakat eğlenceli bir film olduğunu ıskalamamak gerek. Bu tip filmleri ayakta tutan ince mizahıdır. Repliklere sıkıştırılan mizah da gayet yeterli seviyede.

Oyuncular ise filmin iskeleti. Channing Tatum ve Adam Driver ikilisinin kardeş olmasını hiç beklemezdim. Bu filmde biraz Onur Tuna'yı andıran Tatum, sadece fiziksel özelliklerle var olmadığını kanıtlıyor. 

Daniel Craig, kariyerinin en 'çılgın' karakterini oynayarak, farklı bir şekilde karımıza çıkıyor. Hatta o da biraz Hopkins'i andırıyor.

Çok az rolleri olan Riley Keough, Hillary Swank ve Katie Holmes az zamanda çok katkı veriyorlar.

Film her detayıyla Soderbergh imzasını hissettiriyor. Fakat önceki filmlerde çıtayı yukarı çekmiş olması kendisine zarar veriyor. İzlediğimiz çoğu soygun filminden daha iyi ama Soderbergh filmlerinin gerisinde kalıyor.

Filmin sonu bize bir devam filmi geleceğini düşündürse de aradan geçen beş senede böyle bir durum yaşanmadı. Belki de bahsettiğimiz hayal kırıklığı buna neden olmuştur.


Hiç yorum yok: