Cuma, Kasım 7

Altyapıda Başarı Yetmiyor



Dünya Kupası'nın üzerinden neredeyse yarım sene geçti. Belki de bu tarz bir analiz çoktan yapılmıştır. Fakat kafama takılınca ben de bir göz gezdirmek istedim. Geçen sene Türkiye'de U-20 Dünya Kupası düzenlenince turnuva geçmişi hakkında biraz bilgilenmeştim. Oradan yola çıkınca ilginç bir durumla karşılaşıyoruz.

Bu sene dünya futbolunun zirvesinde Almanya ile Arjantin yer aldı. Almanya, finalde Arjantin'i mağlup edince şampiyon oldu. Ortak kanaat Almanya'nın bunu hakettiği şeklindeydi. Kimse karşı çıkamaz. Şampiyonluk sonrasında Almanya'nın başarısında altyapının önemi vurgulandı. Bu da doğru bir tespit olarak görülebilirdi.

Fakat ilginç olan bir durum var. Almanya 2000 sonrası başlattığı altyapı devrimi sonrasında U-20 Dünya Kupası'nda hiç bir zaman ilk 4'e giremedi. Son 7 turnuvada bir kez bile olmadı.... Hatta öncesinde de sıkıntı var ama bu şampiyonluğun mimarları olan Lahm, Schweini, Götze, Neuer, Mesut, Hummels gibi isimler U-20 Dünya Kupası'nda zirveye oynayamadı.

Günü kurtardığı iddia edilen ve bunun için Messi, Agüero, Di Maria gibi ayaklara muhtaç olduğu söylenen Arjantin'de ise durum daha farklı...

2007 Kanada'da Agüero, Di Maria, Zarate, Ever Banega'nın yer aldığı kadro şampiyon oldu.

2005 Hollanda'da şampiyon olan takımda ise Messi, daha genç bir Agüero, Zabaleta, Garay, Gago, Lucas Biglia görev yaptı.

Arjantin, 2005'te Nijerya'yı, 2007'de ise Çek Cumhuriyeti'ni finalde yendi. İkisi de Dünya Kupası'na katılamadığı gibi, üst seviyeye Obi Mikel dışında çok başarılı oyuncular -şimdilik- çıkaramadı. 

2005'te üçüncü olan Brezilya'nın başarılı olup olmadığı tartışılır ama aradan geçen 10 senenin ardından kendi ülkelerindeki turnuvaya o takımdan bir tane oyunu verememiş olmaları ilginç. Bobo'nun da yer aldığı takımda milli formaya en çok yaklaşan Filipe Luis ise, Scolari'nin tercihi nedeniyle kadroya giremedi.

İlginç bir durum.. Fakat Almanya'nın gençler kıta içinde daha başarılı olduğunu da inkar edemeyiz. 2009'da UEFA U-21 şampiyonasında İngiltere'yi yenerek kupa kaldıran Almanya'dan Neuer, Höwedes, Hummels, Mesut kaptan Khedira gibi isimler sadece 5 sene sonra dünya şampiyonu olmayı başardı.

Buradan bir sonuca bağlamak gerekiyor ama daha kapsamlı bir araştırmak lazım. Altyapının önemi inkar edilemez ama alt yapından daha önemli bir şey varsa o da oradan üst seviyeye oyuncu çıkarmaktır. Alt tarafta başarılı olmak geleceğin teminatı olarak sunulmamalı. Daha önemli ve daha zor olan, yaşıtları arasında fark yaratan yetenekleri üst yapıya taşıyabilmek, entegre edebilmek.

Hiç yorum yok: