Perşembe, Kasım 20

The Ice Storm



Cast olarak bir altyapı filmi. 1997 yılında yapılmış; Tobey Maguire (22), Elijah Wood (16), Christina Ricci (17), Katie Holmes (19) oynuyor. Bu açıdan güzel ve keyif verici. Ergenliklerini görüyoruz.

Hikaye de sonuna kadar izlettiriyor. Araya serpiştirilen Nixon skandalı olmasa 1970'lerde geçtiğini anlamayacağız, gayet güncel bir mevzu var ortada. Zaten ABD bu konuyu işlemeyi seviyor. Mesele, niye bu kadar kurcalıyor.

Yozlaşan toplum ve aile üzerine eleştiriler; özellikle 2000'lerde yapılan filmlerle tavan yaptı. Çok başarılı olanları da var. Ama hepsini bir arada değerlendirince, ortak şekilde bir açmaza giriyorlar. Aslında bize göre açmaza giriyorlar, çünkü kendi düşüncülerini etkili bir biçimde sunabiliyorlar. Bu açıdan başarılılar.

Mesele, bu filmlerde, yozlaşmanın tüm sebebini (en azından çoğunu) cinselliğe bağlamaları... Komşusuyla yatan adam, erken yaşta bekaretini kaybeden kız, libidosu yüksek ergen, kocası tarafından tatmin edilemeyen anne.... Veya buna benzeyen karakterler. Sorunların kaynağı cinsellikte. Hatta "ahlaksız cinsellik"te...

Bütün sorun bu mu koca ülkede? Hatta o ülkenin sistemini yaydığı tüm dünyada..

American Beauty de böyleydi ama en azından orada sistem eleştirisi de vardı. Tüketim çılgınlığı da payını alıyordu. Fakat geri kalanlarında bu cesareti göremiyoruz. İşin sonunda, 20.yüzyıla özgü basit bir ahlak tartışması elde kalıyor.

Sanırım 1997'de çekilen bu filmin en cesur kısmı, hikayeyi 1970'lere dayandırıp alttan çok ufak bir  Nixon eleştirisi sunması. Umarım bir göndermedir. Yani bu yozlaşmanın simgelerinden biri bu  tarz adamlardır demek için bu ayrıntıyı kullanmış olabilirler. Umarım öyledir. Yoksa zaten pekala bu filmi 1997'ye göre uyarlayabilirledi.

Filmi izlediğim VCD'de Türkçe ismi "Kirli Yaşamlar" olarak geçiyordu. 9-10 tane ana karakter vardı, hangisinin yaşamı kirli hangisinin temiz emin olamadım. 

Hiç yorum yok: