Salı, Aralık 9

12 Angry Men




Shichinin no Samurai için ne dediysek aynısını bunun için de demek mümkün.

Sinema açısından zaten saygı uyandırıcı bir eser. Bütün ezberleri, 21. yüzyıl sinemaseverinin alıştığı bütün tembelliklere aykırı bir film. Tek mekan.. İsim yok. Müzik yok.

Buna rağmen bir dakika bile göz ayıramadan izleniyor. Nedeni basit, insani bir mesele var. Vicdan var. Önyargılar var. Adalaet var. Önemli olan bu.. İyi bir film için milyon dolarlık bütçelere (350 bin dolar), efektlere, karizmatik oyunculara, güzel kadına gerek olmayabilir.

Aynı sene (1957) Oscar ödüllünü Kwai Köprüsü almış. Herhalde oradaki jüri üyeleri de benzer bir karasızlığı yaşamışlardır. Hakları vardır.

Güncel bir konuya gireceğim ve o nedenle filmi bu konuya meze ettiğim için üzüleceğim. Yine de söylemem lazım. İnsanlar şu an Osmanlıca zorunlu ders olsun mu olmasın mı diye tartışıyor. Al sana zorunlu ders. Lise çağına gelen her çocuğun bu filmi izlemesi lazım. İzleteceksin. Bahsedeceksin. Eğer vicdanı olan, önyargısı olmayan, özgür, fikri hür vicdanı hür nesiller yetiştirmek istiyorsan, daha iyi bir 90 dakikayı zor bulursun. Ya ne biliyim bari İngilizce dersinde falan izletin.

Ben bu filmi çok eskiden TRT 2'de izlediğimi hatırlıyordum ama tabi ki üzerinden çok geçti. Şimdi tekrar ve daha gelişmiş bir zihinle izleyince   etkisi büyük oldu. TRT 2'de de müthiş dublaj vardı, o da hakkı verilmesi gereken apayrı bir konu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

ben bu filmi izleyeli yıllar oluyor ya

17

Adsız dedi ki...

Ben bu filmi izleyeli yıllar oluyor ya