Çarşamba, Aralık 10

Inception



12 Angry Men'den bir gün sonra Inception izlemek harika oldu. Müthiş bir kıyas. Yapay sanat ile gerçek sinema farkı. Gerçi ekşi sözlük'ye biri 12 Angry'e bok atmak için Inception örneği vermiş ama olsun. Ne kadar çaresiz kaldığı ortada. Bari Avatar falan deseydi.

İzlediğim ilk Nolan filmi. Interstellar hakkında merakım artıyordu, öncesinde izlemek istedim (Daha sonra Memento'yu da izledim). Gerçek anlamda bir hayal kırklığı.

En azından felsefi anlamda bir derinlik bekliyordum. Filmin bana kattığı tek düşünce rüyada nereden geldiğini hatırlamıyor olmak. Bu anlamda hayatla ilgili bir parallelik kurabiliyorsun. Ve ince bir soru işareti çıkıyor. Yalnız rüyadan uyanmak için sadece dürtme ve öldürülme mi gerekiyor emin değilim. Gördüğüm rüyaların çoğunda neredeyse rüyada yer alanların isimlerinin akışını görerek uyanıyorum. Neyse, araştırılmaya değer, ilgi uyandırıcı bir konu. Böyle bir kapı açtığı için teşekkür ederim. Ama bu kadar. Bunun için milyon dolarlık bütçeye gerek yoktu. Bizim çocuklarla sahilde muhabbet ederken de böyle şeyler çıkıyor zaten.

Rüyada geçen bir film olması önemli bir kazanç. Eğer öyle olmasaydı, "Korkunç Tehlike" "Amansız Takip" "Macera Ateşi" gibi bir isimle pazar gündüzleri Show Tv'de 200 defa yayınlanan filmlerden biri olurdu. Olmadı. Çünkü rüyada geçiyor. Muhteşem bir detay!

Leo Di Caprio ve diğer oyuncuların çabası çok önemli. Filmi izlenebilir kılıyor. Onun dışında geriye bir şey kalmıyor. Nolan ile böyle tanışmak kötü oldu.

1 yorum:

kilit dedi ki...

Aslında konu çok derin. o kadar yüzeysel değil. Referansı bir çok batını görüşte olan düşünceler. Ama kötü film, pek bunu millete aktararamamış.