Perşembe, Ocak 19

Türkiye Futbol Tarihi



Bu üçlemeye nasıl bir ad vereceğimi bilemedim. Ama üç cildin de ortak noktası buydu. Yapılan iş tam olarak da bu ama arama motorlarına böyle yazınca karşınıza üç cildin yarısı kadar verimli bir şey çıkmayabilir.

Mehmet Yüce'nin üç cildlik araştırmasını okumadan önce kafamda soru işaretleri vardı. Bir almanakla karşı karşıya olduğumu düşünüyordum. Fakat çok daha fazlasını bulduk. Muhteşem bir çalışma olmuş. Daha iyisi olabilir mi? Kesinlikle olur. Ama onun için oldukça yoğun çaba sarf edecek, kendini bu çalışmaya adayacak biri çıkar mı emin değilim.

Türk futbolunda 1990 öncesine dahi ulaşmak zorken, iki önceki asırdan başlayan bir çalışma yapmak ve bunu da çok basit bir şekilde değil de oldukça kapsamlı bir şekilde ele almak muazzam bir iş. 

Birinci cilt Osmanlı Melekleri, 1863 ile 1923 arasını ele alıyor. Sadece bir futbol tarihi kitabı değil. Aynı zamanda imparatorluğun son zamanlarını anlatan, dönemin popüler mekanlarından giyim kuşamına kadar yaşamın her alanını irdeleyen sosyolojik bir kaynak da çıkıyor.

İkinci cilt İdmancı Ruhlar bana göre serinin en zayıfı; 1923 ile 1952 arasını konu ediniyor. Zayıf olmasından kastım, biraz fazla tablolarla, skorlarla geçilmesi. Aslında onlar da önemli ve kitaptan beklentim buydu  Ama ilkinde yükselen çıtadan sonra, ikinciyi okurken heyecanım azaldı.

Üçüncü cilt Romantik Yürekler; diğer iki cildin karışımı gibi. Hem güzel hikayeler hem istatistikler mevcut. Daha yakın bir dönem olduğu için dönemin kahramanlarına dair güzel anılar derlenmiş. Bilmediğim birçok ayrıntıyı bulabildim. Önemli bir kazanç bizim gibiler için. 1992'de bitiyor. Bunun nedeni sanırım, yeni dönemin Yüce'ye göre 'futbol' olmaması. Haklı olabilir. Şampiyonlar Ligi'nin başladığı seneyi tercih etmesi güzel bir çizgi. 

Açıkçası böyle araştırmalar, faydalıdır ama okuyucu da sıkar. Fakat bu sefer öyle bir durum yaşanmamış. Sanırım Türk futbol tarihinde bugüne kadar yazılmış en göz alıcı en heyecan verici ve en kapsamlı araştırma. Aksini iddia eden varsa saygı duyar, tavsiyesini öğrenmek isterim.


Hiç yorum yok: