Perşembe, Haziran 27

Barrio




Filmi izledikten sonra, Barrio'nun ne anlama geldiğine baktık. Ben izlerken "tam bir mahalle filmi" demiştim. Barrio'nun da semt, mahalle anlamına geldiğini öğrendik. Tam bir Barrio filmi.

Şimdi aslında bakınca Barrio var Barrio var. Fark var. Varoş, şehirden uzak semtler daha semttir. Bizim yaşadığımız semtimiz orta-üst semt ama bu dokuyu biliriz. Eskiden gelen bir gelenek var. Fakat yine de "ötekiler"in boyutunun daha farklı olduğunu biliyorum, saygı sonsuz.  Bu film, biraz ötekilerin semtini anlatıyor.

Son günlerde yaşanan olaylarla paralellik kurmak bile mümkün. Zaten yaşananlar öyle bilinçaltına işledi ki, her şeyi onunla eşleştiriyorum.

Farklı semtlerden de olsa; semtlerden gelen, semt kültürüyle yetişen çocuklara dikkat edin. Sokağın havasını küçük yaşta koklamışlarsa, ekonomik, sınıf veya etnik farkların önemi kalmadan beraber mücadele edebilirler Onların ortak noktası sadakattir, aidiyettir. Eğer onları dışlarsan, ait olduğu yerlerden uzaklaştırırsan isyan etmekten çekinmezler. Onları şehrin dışına atmaya kalkarsan, onlar o şehre geri dönmek için mücadele edecektir. Üstelik ortak kaderleri onları dayanışma çatısı altında toplayacaktır.

Filmin sonu kötü bitiyor. Hatta polis kurşunuyla diyebiliriz. Ölüm gerçekten geri kalanlar için başa çıkılması daha zor bir durum. Zaten ölenin de başa çıkacak bir durumu kalmıyor. Fakat bir yandan da kurtulmuş olmanın çekiciliği yok mu? Arkada kalanın konuyla ilgili hiç bir artısı yok. Belki biraz daha öfkeleniyor, belki biraz daha isyana yaklaşıyor. Onun elde etiği tek avantaj da bu oluyor.

Bütün zorluklara rağmen hayattan keyif almaya çalışan ve üst sıralara tırmanmak isteyen 3 çocuğun hikayesi. Sonu trajik bile olsa güzel film. Keyifli film. Gerçek film. Has film. Semt filmi... Semt gerçektir, keyifildir, hastır..Denize gidemesen bile evinin önünde Jet-Ski olması kadar umut doludur.

Adama biri "böyle filmler çekmeye devam et" demiş, o da bunun ardından Los Lunes el Sol'u çekmiş. Konu farklı duygu aynı. Gerçek White Sea kültürü buralarda saklı.


Hiç yorum yok: