Pazar, Temmuz 22

MVP


Ballon d'Or çok fazla ciddiye aldığım bir ödül değil. Fakat konjonktür bakış açımızı değiştirdi. 2008 yılıyla beraber ödülü devamlı Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi aldı. İkisi de dünya tarihinin en iyi futbolcuları arasına isimlerini yazdırmakta haklıydılar. Fakat bu ödül dominasyonunun da adil olduğunu söylemek güç. 2010'da Wesley Sneijder ve Anders Iniesta, 2013'te de Frank Ribery ödülü onlardan daha çok hak etmişlerdi. Fakat, bu haksızlık bazı cılız söylemler dışında çok da yankı bulmamıştı.

İşler bu sene değişebilir. Değişmeli. Luka Modric, kariyerinin en iyi yılını geçirmedi ama Temmuz ayı itibariyle bu sene ödüle en çok yaklaşan isim. Şampiyonlar Ligi finalini kazandı, Dünya Kupası finali oynadı, Dünya Kupası'nın en iyi oyuncusu seçildi. Üstelik son ikisini gerçekleştirdiğinde üzerinde Hırvatistan gibi kısıtlı bir takımın forması vardı.

Ronaldo ve Messi hakimiyetinin sona ereceği günlerin geleceğini biliyorduk. Fakat bu düzeni yıkacak ismin alttan gelen bir genç olacağını düşünüyordum. Ronaldo (1985) ve Messi (1987) kendi yaşıtlarının en iyisi olduklarını yıllar boyunca kanıtlamıştı. Onlar yaşlanacak, alttan da yetenekli başka gençler gelecekti. Tarih böyle değişimlerle yazıldı, insanlık bu tarz bayrak değişimleriyle büyüdü. Galiba beklediğimiz gibi olmayacak. Değişimi gençler değil, 30 yaş üzeri bir futbolcu gerçekleştirecek. Beni en çok heyecanlandıran nokta da burası.

Modric 1985 doğumlu ve yıllardır bu ikilinin gölgesinde kaldı. Daha geçtiğimiz günlerde, Ronaldo yeni takımı Juventus ile sözleşme imzalarken "Benim yaşımdaki oyuncular Katar'a veya Japonya'ya gitmeyi tercih ediyor. Bense Juventus'a geldim" demişti. İşte o yaşıtı olan futbolculardan biri Ronaldo'nun kariyeri boyunca oynayamadığı finalde sahaya çıktı. Üstelik takımın bir parçası olarak değil, takımın bizzat lideri olarak. Haliyle Modric'in on yılı aşan bir geleneği yıkması bu açıdan bile çok önemli. Ve biraz da destansı...

Muhteşem vücudu ve kas yığınları ile Ronaldo'ya karşı çelimsiz, sıska ve hatta biraz da çirkin bir oyuncu... Golyat'a karşı Davut... Dünya sever böyle hikayeleri.

Modric hiçbir zaman en sevdiğim futbolcular arasında olmadı. Severim ama özel olarak takip etmem. Fakat bu ödülü almasını çok isterim. Zaten hak ediyor. Fakat diğer yandan da 33 yaşında, sabırla bekleyerek ve her sene kendini biraz daha geliştirerek dünyanın zirvesine çıkılabileceğini göstermesi çok önemli, çok değerli...

Sene sonunda göreceğiz. 

Hiç yorum yok: