Salı, Ekim 2

Shutter Island


Martin Scorsese keşke hiç Oscar almasaymış! 2006'da Departed ile özlediği ödüle kavuşan yönetmenin bir sonraki filmi Shutter Island olmuştu. Yanına yine Leonardo di Caprio'yu alınca insanlar meraklanmıştı. Çıkan film ilgi çekiciydi. Vizyonda kaldıktan sonra dahi çok konuşuldu. Çok fazla hayranı oldu. IMDB'de bile Top 250 listesinde yukarılarda yer buldu. Gerçi o günlerde ve sonrasında çok fazla ilgimi çekmemişti ama yine de kafamın bir kenarında kalmıştı.

Scorsese'yi severim. Filmlerine burun kıvıracak hiç değilim. Evet eski zamanlarda çok daha iyi işler çıkarıyordu ama o dönemin yönetmenlerin çoğu zamana ayak uyduramadı. Uydurmak zorundalar mıydı, ondan da emin değilim. Fakat Scorsese gişeye veya popülere veya daha genişe kaliteli ürünler sunmayı iyi becerdi. Tarzı, ait olmadığı dönemin öncüsü oldu. Filmler tartışılır ama bu yaptığı büyük iş...

İşte Shutter Island, tüm bu düşüncelerin arasında hiç izlenmeden bile saygıyı hak eden bir filmdi. Fakat ortaya inanılmaz kötü bir şey çıkmış. Daha önce de çok kötü film izledim. Bazı filmler beklentimi yerle bir etti. Kimilerine "Bu filmin IMDB listelerinde ne işi varmış?" diye söylendim. Herhalde Shutter Island hepsini geçer, hepsinden özür dilememe yol açar.

Beklenti düşüklüğünden dolayı beğenmemekten bahsetmiyorum. Ciddi anlamda kötü bir film var ortada. Hâlâ IMDB'de yazan 8.1'e bakarak şaşırıyorum. İnsanların ne bulduğunu merak ediyorum. Bir kitap uyarlaması olduğu için acaba kitabı sevenler mi bu kadar beğendi? Zira sinemaya ilgisi olanlar, bu tarz bir filmi defalarca izlemiştir. Sonundaki sürprizi(!) 30. dakikada anladım. Benim saflığıma geldiğini sanıyorum, başkası çok daha erken anlamış olsa şaşırmam. Leonardo di Caprio'nun herhalde Scorsese ile çalışmaya başlayarak zirveye tırmandığı süreçteki en kötü performansını izledik. Zaten bu ikilinin ismi olmasa, Cumartesi geceleri Show Tv'de yayınlanacak filmlerden biri olurdu.

En azından Ben Kingsley, gözlerin pasını silmiş. Mark Ruffalo da aksanıyla falan hafif renk katmış. Başka da bir numarası yok. Onlar için bile izlenmez...


Hiç yorum yok: