Salı, Aralık 17

Alişan




Sanırım Türk sinemasındaki en underrated filmlerden biri. Entel tayfanın Tatlıses filmlerine önyargılı olduğunu, hatta bunun için haklı nedenleri olduğunu kabul ediyorum. Ben de genel olarak Tatlıses filmlerini çok sevmem, ki oyunculuğu aslında fena değildir. Fakat bu filmin asıl sıkıntısı Tatlıses hayranlarının bile çok benimseyememiş olması. Nedenini çözemiyorum, oysa iyi filmdir.

Filmin son kısmı biraz sıkıntılı. Konuyu bağlayamamak var. Bazı şeyleri (havuz sahnesi) gereğinden fazla uzatmak var. Gerçi bunlar Şerif Gören'in özellikleri. Seyirciyi sıkan durumlar mevcut. Ama konu, hikaye...

Gösterime girdikten seneler sonra bile izlediğinde, hala güncelliğini koruyabiliyorsa ve içinde bulunduğun zamandan, arada geçen yıllardan bakıp "vay amk" diyebiliyorsan o film iyidir. 

Ege'deki turizm rantının başladığı ilk zamanlar, inşaat işçileri turist ve top  peşinde koşuyor. Bir yandan tarihin en iyi Dünya Kupası (1982) oynanıyor. Rummenige,Zico, Maradona filmin gizli oyuncuları... 1980 sonrasındayız ve tutunmak için çabalayan insanlar hayatın ortasında... Bir de yeşilçam klasiği olarak aşk öyküsü sıkıştırılmış. Hiç konuşmayan Yaprak Özdemiroğlu elinden geleni yapıyor. Sürü'deki Melike Demirağ değil tabi. Filmin asıl yıldızının Yaman Okay olduğunu tartışmaya bile gerek yok.

Şerif Gören hemen hemen aynı sene içinde hem Alişan'ı hem de Yol'u çekiyor. Evet arada çok büyük bir kalite farkı, hatta en önemlisi cesaret farkı var ama belli bir kesimin, Yol'a duyduğu sevginin yüzde 1'ini bile bu filme verememesi sanırım tamamen türkücü Tatlıses antipatisinden kaynaklanıyor.

Belki Şerif Gören, sinemada ilk adımlarını beraber attığı Yılmaz Güney'in yerini o yıllarda Tatlıses ile doldurmak istedi. Ona sinemada yeni bir misyon yüklemeyi düşündü. Zaten Tatlıses'in karakterinin adının İbrahim olmadığı nadir ve ilk filmlerden biri. 

Fakat bu birliktelik ve misyon yükleme, belli bir kitlenin hoşuna gitmedi sanırım. Belki de Tatlıses'in de hoşuna gitmemiş ve çabuk vageçmiş olabilir.

Ya da aslında bu kadar paragrafla ben abartıyorum, sırf Dünya Kupası geyikleri ve tatil yöresi muhabbetleri var diye ben biraz fazla sevmiş olabilirim...

"İtalyan gibi oynayacağız, top geçer adam geçmez"

"Ayıptır, bize yakışmaz böyle şeyler"

Hiç yorum yok: