Cumartesi, Şubat 8

Smetto Quando Voglio


Bir filmin en önemli kısmı başlangıcı ve sonudur. Daha doğrusu izleyenin vereceği puanın çatısı orada şekillenir. Televizyonda tesadüfen denk geldiğim Smetto Quando Voglio da girişiyle beni yakaladı. The Offspring'den Why Don't You Get a Job'ı ile filme girince, kanal değiştirmeyi hemen bıraktım ve filmi izlemeye başladım. Yerinde bir karar verdiğimi 100 dakika sonra anladım. 

Şarkı güzel. Aynı zamanda şarkının ince mizahı ile filmin konusu da örtüşüyor. İtalya da biraz Türkiye gibi. Hatta belki de Avrupa Birliği'nin Türkiye'si diyebiliriz. Toplum yapısının benzerlikleri çok fazla. Tüm bu detaylar başka yazıların konuları. Fakat esas olarak yakın dönemde ekonomik anlamda da benzerlikler mevcut. İşsizlik iki ülkede de had safhada. Smetto Quando Voglio'nun kurgusunu bu sorun oluşturuyor. Üstelik devamı da var. Akademide ilerleyemeyen kimyager Pietro, geçimini sürdürmek konusunda sıkıntı yaşar. Hatta bir işe girmek istediğinde bile üniversite diploması ona engel olur. Tıpkı burada olduğu gibi! Haliyle Pietro bir hamle yapmak zorundadır. En sonunda planını yapar ve başka branşlarda uzman ama geçim sıkıntısı yaşayan birkaç arkadaşıyla bir çete kurar. Bu çete İtalya gece hayatında bir uyuşturucu salar ve olaylar gelişir.

İzleyenlere göre konusu Breaking Bad'e benziyormuş. Diziyi izlemediğim için bilemem. Fakat senarist Valerio Attanasio, 1956 yapımı başka bir İtalyan filminden esinlendiğini söylüyor. Ayrıca birçok İtalyan filmine de göndermeler mevcut. 2014 yılında İtalya'da birçok ödül almış. Bence hak ediyor. 

Mizah dozu yerinde, akış tadında, oyuncular başarılı... Keyifli bir film. 

Hiç yorum yok: