Pazar, Şubat 16

600 Millas


65. Berlin Film Festivali'nde yönetmeni Gabriel Ripstein'a "En iyi ilk film" ödülünü getiren 600 Millas, bu ödülden doğan beklentiyi karşılıyor. Ripstein halen bu filmin üzerine bir uzun metraj çekmedi. Narcos'un bazı bölümlerinde yönetmenlik koltuğuna oturmuş ama daha çok senaryo işiyle uğraşıyor. Birkaç gün önce burada yer bulan Compadres adlı filmin senaryosunda kalem izi var. Compadres bir komedi filmiydi. 600 Millas ise daha derin ve sert bir film. Senaryosuyla, yönetmenliğiyle tamamen Ripstein'a ait. Üzerinden beş sene geçti. Biz yeni izledik ama hemen yönetmenin yeni bir filmini görme hevesimiz kabardı.

Meksika'da birçok yerel ödülü kazanan film, uluslararası platformda da dikkat çekmiş. Bir ara Oscar adaylığı bile gündeme gelmiş. Kırmızı halıdan geçememiş ama Berlin'den Selanik'e, San Sebasitan'dan Mar del Plata'ya kadar birçok yerde dikkat çekmiş. Buna rağmen IMDB puanı 5.5! Kesinlikle bu puanı hak etmeyen bir film.

Kısaca konusundan bahsedersek, bir çete üyesi gencin (hatta ergenin) peşine bir polis düşer. Polis onu yakalamak isterken genç onu yakalar. Amaç polisi patronuna götürmektir. Bunun için beraber 900 kilometre; yani 600 mil (filmin adı) yol gitmek zorundadırlar.

Filmin yavaş tempolu olduğunu belirtmek lazım. Özellikle ilk 15-20 dakika zorlayabilir. Fakat sonrasında devam ederseniz, sıkılmazsınız. Bence pişman da olmazsınız. Bu arada ajanların, çetelerin, silahların olduğu yerde aksiyon dozu beklenenin altında kalabilir. Bu durum benim için daha iyi oldu ama polisiye bekleyenleri üzebilir.

Kamera kullanımı, renkler, görüntü yönetmenliği gibi teknik konular tartışmaya açık. Fakat filmin bir tarzı olduğunu inkar edemeyiz. Gabriel Ripstein, Berlin jürisinden boş yere ödül almamış. Öte yandan filmin kalitesini arttıran en önemli etken Tim Rooth. Onun da en azından bazı festivallerden ödül alması gerekirdi.

Süresi 85 dakika olan film, izlenmek için bir şansı hak ediyor.

Hiç yorum yok: