Cuma, Ocak 24

Compadres


Sinema sitelerindeki, hatta direkt IMDB'deki puanlamaları bir türlü anlamıyorum. Mesela 4.7, "Berbat bir film'' demenin kısa yolu olmalı sanki. Ya da en azından "Berbat bir film olmaktan son anda kurtulmuş" denilebilir.

Compadres çok iyi bir film değil. Hatta hayatım boyunca izlediğim tüm filmleri ikiye ayırsam bu "kötüler" sınıfına girer. Bunu kabul ediyorum. Fakat hiç izlenmeyecek bir film de değil. En azından "Kötüler" sınıfında izledikten kısa bir süre sonra hafızamdan çıkan filmler var. Compadres onlarla aynı değil. Hatta 'ucuz komedi filmleri' sınıfının iyilerinden biri.

Belki de 4.7 notu, puanlama yapmayı seven yeni dünyada bunu anlatıyordur. Bana ise acımasız geliyor. Filmi televizyondan izlemiş olmam belki notumu daha bol yapıyordur. Belki de Meksikalılar filme para ödedikleri için ve sinemaya giderek zaman harcadıkları için daha acımasız davranmışlardır. Veya belki de Meksika'da büyük beklentilerle vizyona girmiştir ve bu beklenti hayal kırıklığı yaratmıştır.

Neyse; Türkiye'de çok bilinmeyen filmin kısaca konusundan bahsedelim. Zorla emekli edilen Garza, bu duruma neden olan mafya Santos'tan intikam almak ister ve onun peşine düşer. Bu takip esnasında ABD'deki bir muhasebeciye ulaşması gerekmektedir. Ulaşır da... Fakat 'muhasebeci' beklediği tipte biri değildir. En azından orta yaşlı bir beyaz yakalı beklerken karşısında asosyal, şişman, 17 yaşındaki bir bilgisayar korsanı  bulur. Onu da yanına almak zorunda kalır ve ikili mafyanın peşine düşer.

Filmin en büyük kaybı çok hızlı ilerlemesi. Bir polisiye/takip filminde, filmi takip etmekte zorlanıyoruz. Birçok sahnenin çekimi, reklam filmi veya müzik klibi gibi. Tüm bunlar konsantrasyonu engelliyor. Öte yandan o kadar izledikten sonra sonunun da iyi bağlanamadığını düşünüyorum. Film iki ayrı ülkede geçiyor. Meksika'da biraz canımız sıkılıyor ama hikaye ABD'de daha renkli hale geliyor. Mizah ve komedi kısmında ise tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Ayarını tutturmuşlar. Oyuncular arasında da iyi bir kimya yakalandığı belli. Bu arada oyunculardan biri Kevin Pollack. Kendisini böyle vasat bir filmde görmek şaşırttı ama daha şaşırtıcı olan tipinin Nevzat Aydın'a benzemiş olmasıydı. 


Hiç yorum yok: