Pazar, Ocak 19

Poster Çocuk


Fotoğraf, Almanya Futbol Federasyonu'nun kızları futbol oynama teşvik etmeye çalışan bir kampanyasından. Fotoğrafta sevimli bir kız çocuğu var. Yazan yazıya göre bize, "Ben futbol oynuyorum, peki ya sen?" diyor.

Bu kız sadece güzel gülümsemesinin ilgi çekeceği düşüncesiyle seçilmemiş. Zaten Almanya'nın hemen yerine asılan bu poster bugünlere ait de değil. 2005 yılının posteri. Kız 14 yaşında. Bugünlerde ise 31 yaşında. Ve kendisi profesyonel futbolcu.

Julia Simic, futbolda en başarılı ülkelerden biri olan Almanya'nın değerli oyuncularından biri. Kariyerinde Bayern Münih, Wolfsburg gibi önemli takımlarda oynadı. Milli takıma yükseldi. Şimdilerde West Ham United forması giyiyor.

Özellikle geçtiğimiz yaz düzenlenen Dünya Kupası sayesinde, kadın futboluna biraz daha ilgi göstermeye başladım. Bu tip tesadüflere, hikayelere çok fazla aşina oluyorum. Bu postta da bir mesaj verme niyetim yok. Ama güzel bir tesadüf. Bir dönem yaşıtlarını futbol oynamaya teşvik eden çocuk, belki şimdi ülkesindeki genç kızların odasında poster oluyor. Gerçi kendisinin ve bazı takım arkadaşlarının Playboy'a verdiği pozlar da var ama olsun. Bizim olayımız futbol...

Bu tip kampanyaların başarıya ulaşması nasıl ölçülüyor emin değilim. Ama sanırım gerçekçi olması önemli. Yani gerçekten reklamdaki, posterdeki kişilerin başarılı olması gerekiyor ki o kampanya bir topluma ışık versin. Muhakkak 14 yaşındaki bir çocuğun geleceğini şimdiden bilemeyiz. Yıllar sonra 'tatlı bir tesadüf' oluyor ancak. Fakat yine de bir reklam ajansından değil de, başarılı olması muhtemel gençler arasından seçilmesi çok önemli. Üstelik geri bildirim süresi daha uzun oluyor. O poster sadece 2005 yılında kalmıyor, 2010'larda da gündeme gelebiliyor.

Sözün özü; sadece Alman çocuklar değil, sadece erkekler veya kızlar da değil; herkes top oynasın.


Hiç yorum yok: