Çarşamba, Ocak 15

Shaun of the Dead


Shaun of the Dead, Türkiye'de hatırı sayılı bir kitleye sahip. Ben de bu grubun üyelerinden bazılarının önerilerine kulak verdim ve izledim. Vizyona girişinin ardından yaklaşık 15 sene geçmiş. Genelde 'geç kaldığım' filmlerin bir kısmı için üzülürüm. "Keşke, bu kadar inat etmeyip daha önce izleseymişim" derim. Açıkçası Shaun of the Dead için aynı düşüncelere sahip değilim.

Oysa kötü bir film değil. Her ne kadar IMDB'de 8.0'e yaklaşan puanını abartılı bulsam da gerçekten kendini izlettiren bir film. İngiliz mizahı dünyada çok tartışılıyor. Sevmeyeni çok fazla ama bir etiket olduğu da aşikar. Adalıların mizahı iyi mi kötü mü ayrı konu ama sinemaya çok uygun ve onu kamera önüne çok iyi yediriyorlar. Burada da bir örneğini görüyorsunuz. Aynı zamanda İngiliz yapımlarının tempo konusunda çok başarılı olduğunu düşünüyorum. Hızı çok iyi ayarlıyorlar. En durağan yapımlarda bile izleyicinin dikkatini toplamayı başarıyorlar. Komedi gibi türlerde de gereksiz detaylara girmeden işlerini görüyorlar. Shaun of the Dead, 90 dakikadan biraz fazla süresiyle, şip şak bitiyor ve sıkmıyor. Gerçi film biraz uzasa sıkıntı olurmuş, zira sonlara doğru düşmeye başlıyoruz.

Bu da filmin en zayıf noktası. İyi başladı, güzel gitti, umutlandırdı ama sonunu getiremedi. Tam İngiltere'nin Dünya Kupası performansları gibi oldu. Aslında filmin komedi kısmını öne çıkarıyoruz ama birçok film sitesinde filmin türü komedi/korku ibaresi geçiyor. Bu da acaba filmin istediğini veremediğini mi düşündürüyor. Yani korku filmleriyle, zombi filmleriyle dalga geçen bir komedi filmiyse yerinde olmuş. Fakat korku öğesinin hiç olmadığını vurgulamak lazım. Zaten ikisi bir arada nasıl eritilir o da ayrı bir konu.

Öte yandan İngiliz toplumuna ait bir bakış açısı sunması açısından da artı not almayı hak ettiğini düşünüyorum; ki İngilizler bu sosyolojik bakışı en basit filmlerden kaçırmazlar. Bir de İngiliz grupların şarkılarını duymak hoşumuza gitti.

Sonuç olarak; boş öğleden sonralarında oturup izlenecek en ideal filmlerden biri...


Hiç yorum yok: