Cumartesi, Ağustos 4

G3 Mimar Sinan Koşusu


Tam 11 yıl önce bugün. 4 Ağustos 2001... Grand reis Gazi'yı kazanmış, amcamın kızı nişanlanıyor, nişan için Ankara'ya gelmişiz, elimizde bülten, bir yandan da muhafazakar aile büyüklerinden bülteni saklama gayreti falan, sonuçta onlara göre at yarışı 1 liralık da bahis yapsan, 100 liralık da yapsan ocak söndüren birşey.  Ama öbür yandan da yarış takvimi cazip, nasıl oynamayalım... Kocatepe Koşusu, Mimar Sinan Koşusu hep aynı güne denk gelmiş, 4 ağustos cumartesi. 2 yaşlılığında fırtına gibi esen, daha sonra sakatlanıp yarış hayatı biten kısa mesafeleri çok iyi koşan Dünya Güzeli Kocatepe'de favori. Rakibi hakkın rahmetine  kavuşup yavru veremeyen ama TJK'nin adına koşu düzeneleyeceği kadar parlak bir kariyere sahip Mary Ellen...
***
Diğer tarafta Grans Ekinoks Gazi'yi kazanmış, oğlum olsa adını Grand Ekinoks koyacam o kafalardayım, yarıştaki en sert rakibi Redneck koşuyor, Gazi'de tabela yapmış hemen tüm safkanlar Mimar Sinan Koşusu'nda. Bir de, Sait Akson nasıl Gazi provası ise, Mimar Sinan da Gazi'ye katılan at nasıl etkilenmiş, Gazi'nin izlerini taşıyor mu falan bunu görmek için ideal koşu. Bunu televizyondan görmek yetmez, o kupon yapılacak. Kuponu yaptık, bir bahane bulup dışarı çıktık ve yatırdık. Bir yandan ev kalabalık, o hengamede TRT4 açık yarışları izliyorum. İyi lan valla, "siktirgit ayak altından" dememiş kimse. Hepsine teşekkür ediyorum akrabalarımın.
***
Kolay program, ilk iki ayak Dünya Güzeli ve Hektor tek, Mimar Sinan'da ise 5 attan 4'ünü yazdık, Nerval yok. Niye olsun amk, Gazi'de 13. olmuş, KV koşuda Shining Wolf'a geçilmiş, e Gazi 2.si Redneck koşuyor, Nerval'i yazmadık. Amiyane tabirle kuponda yerim kalmadı. Meğerse böyle açık bırakılan 1 tane pencere cereyan yaparmış. Redneck yıkıldı, uzak farkla sonuncu oldu o gün. Gazi hazırlıkları bitirmiş safkanı. Gazi'de tabela yapan Cannon, Homemade Nerval'in arkasında kaldılar, tıpkı Gazi 5.si Shining Wolf gibi... Tarık Aydın'ın atıydı Nerval ama sırf Trapper'a sahip diye diğer atlarını da yazacak değildik ya! Yazmak lazımmış meğer. En içimde kalan 6'lıdır. 100 küsur lira vermişti, lise 1 öğrencisi için 2001'de büyük paraydı.
***
Aradan 11 yıl geçti, Mimar Sinan Koşusu'nda bu kez Gazi şampiyonu da koşuyor, Matador Yaşar. Tarzını Hızelbeyi ve Champs to Champs'e benzetiyorum Matador'un. Bakalım Gazi'den sonra iyice dinlenip toparlanmış mı, göreceğiz. En sert rakibi ise Toruk Macto olacak. King River ve Başkan Nexia da koşuda start alacak diğer isimlerden en önemlileri. Matador Yaşar'ın yarın da kazanmasını bekliyorum, ama Toruk Macto kazanırsa da hiç şaşırmam açıkçası çünkü çok kuvvetli bir tay.
***
Yarının diğer önemli koşuları ise 2 yaşlı İngilizler için sınav niteliğinde olan I. ve II. İnönü Koşuları. Rakiplerinden çok farklı olduğunu düşündüğüm Tapit Girl'ün yarış kazanması normal sonuç. İddialı konuşayım, 4 tane parlak yarış koşan Providence yarın tabela yapamaz. Harnup ise kumda uzak kazandıktan sonra önemli rakiplerle koşacak. II. İnönü'de ise dereceleri vasat olmasına rağmen son3 yarışını kazanan, Angel's Song yavrusu Gazze ağır favori. Ben bu koşuda sürpriz olabileceğini düşünüyorum, Yasemince'nin İtilmiş'i İlyas İlbey'in tayı Çaykaşı Bursa'da 2'de 2 yaptı, H.Karataş son yarışı Gazze ile kazanmasına rağmen yarın Obiwan'a binecek, ve son yarışı bence harika olan Sarılar Runner da ortalığı karıştırabilir.
***
Kısaca yarışlar yarın da nefes kesecek. Ramazan'da, bu sıcakta, pazar günü gündüz yapılacak daha iyi birşey göremiyorum.

Hiç yorum yok: