Cumartesi, Şubat 23

Efes'e Her Şey Mübah



Önce güzel şeyleri yazalım ki ön yargılı olduğum sanılmasın.

Bir sporcu için çok güzel bir jest. Bunu tebrik etmek lazım. Benim başıma gelse bir sonraki maç performansım yüzde 150 artar. Bir kerede çekilmediği söyleniyor, ayrıntıyı bilmiyorum, emin değilim ama sürpriz yapıldıktan sonra, tekrar tekrar çekimler yapılmış olabilir. Çok da önemli değil bence.

Şimdi olay şu; bu proje Heineken'in efsane CL projesinden arak mı? Bence öyle. Ama bunu tartışmak mümkün. Yanılıyor olabilirim. Başka biri der ki, "Hayır kardeşim, yanılıyorsun, bak burada özne sporcular, Heineken CL'nin sponsoru, Efes'in kendine ait bir takımı var, bu bile önemli bir fark" vs diyerek bir tartışma başlatabilir. Ben hala samimiyetlerine inanmıyorum. Türkiye'nin en iyi yönetilen şirketlerinden biri, en gözde markalarından biri, rakip firmanın yaptığı projeden esinleniyorsa bile ortada sıkıntı var demektir. Ben içime sindiremezdim mesela. Aklıma hiç bir şey gelmedi, biz de değiştirerek bunu yaptık demektir bu. Yabancı dizilerin Türkiye'ye uyarlanması gibi...

Gelelim hırsızlığı, çalıntı olmasını, kopyalamayı kabul etmlerine rağmen beğenenlere. Bu grubun argümanı, çıkış noktası şu: Eğelenceli, samimi, güzel, o zaman çalıntı olsa ne olur?

İşte bu noktada tartışacak birşey bulamıyorum. Hırsızlığı, sonucu pozitif olduğu takdirde meşru kılan bir zihniyet. Bu insanlar, sözlükteki entryleri başka yerde paylaşılınca, tweetler'i kullanılınca, rakip takım topçusu kendini yere atınca, blogdaki yazısı başka gazete kullanılınca, başka bir tribün kendi tezahüratını söyleyince ortalığı kasıp kavuran insanlar. O zaman gelince, ahlaktan ve vicdandan daha önemli bir şey yok onlar için. Ama biraz da Efes'in toplumdaki algısı nedeniyle olsa gerek bu olaya olumlu yaklaşıyorlar.

Toplum genelinin, az ilgilendiği bir konu hakkında sempati beslediği öznelere sinir oluyorum. Basketbolu maçı izleyen yok ama herkes Efes'i seviyor.  Kitap okuyan yok ama herkes Orhan Pamuk'u seviyor. Bu tip şeyler işte...

Kişiye Özel Not: Bahadır kardeşim, yazıda geçen kişi sen değilsin, sonuçta aynı partiye oy verdik...


Hiç yorum yok: