Perşembe, Şubat 28

Büyük Resim






Cezanın saçma sapan olduğu bir gerçek. Herkes zaten hemen hemen aynı şeyleri düşünüyor. Dışarıda olan bir olaya kulüp ne kadar müdahale edebilir? Stadın hemen yanı evlendirme dairesi; adamın biri havai fişek ile nikahını kutlasa ve stada bir saldırı (!) olsa ne olacak? Veya ben Galatasaraylı olarak Pilzen maçında paraşütle sahaya insem ve hakemi tokatlasam ne olacak? Bunların sıkıntısını Fenerbahçe mi çekecek?

Fenerbahçe yönetiminde Şekip Mosturoğlu gibi dünya çapında bir spor hukukçusu var. Çok etkili savunma yapabilecek kabiliyette olduğuna inanıyoruz. Peki neden Fenerbahçe'nin başı ağrıyor? İki ihtimal var; birincisi "UEFA alt tarafı bir dernek, UEFA sopası ile bizi korkutamazsınız" diyenlerin aslında ne kadar yanıldığının göstergesidir. Fenerbahçe taraftarını bu cümlelerle örgütleyen kanaat önderleri dün stadyumda yoktu herhalde, çünkü tribünle boştu. Açık konuşalım; dün yine GFB vardı, yine kemik gruplar vardı, yine senelerdir sevabıyla günahıyla o tribünün kahrını çekmiş insanlar vardı. 

Buradan ikinci senaryoya bağlayalım. GFB'nin Aziz Yıldırım yöntemine karşı duruşu ve tavrı biliniyor. Yıldırım'ın da aynı şekilde restleştiği ortada. Bugün gazetelerde ve Fenerbahçeli taraftarlar arasındaki konuşmalara bakınca, alınan cezanın tek sorumlusu olarak  Aziz Yıldırım muhalifleri, daha doğrusu GFB olarak gösteriliyor. Belki bu da geniş bir komplo teorisi olarak değerlendirebilir. 3 Temmuz'un klişe cümlelerinden biri olarak: Büyük resmi görelim.

Yönetim, cezaya itiraz etmeyerek, ciddi bir savunma mekanizması kurmayarak cezaya davetiye çıkarmış olabilir. Bu sayede, hem olası bir elenmede duyulacak istfia seslerinin önü kesebilir hem de böyle bir olayda "Fenerbahçe'nin düşmanı GFB" algısı oluşturarak grubu zayıflatmayı planlamış olabilir. Ne yaptıysa Fenerbahçe için yapan bir adam bunu da düşünebilir. Veya düşünmez. Biz aklımıza geleni yazalım da, kafalarda soru işareti oluşsun, gerisi önemli değil.

Zaten bugün Twittera ve forumlara baktığımda bu planın başarılı olduğunu görüyorum. Fenerbahçeli olmayanlar, ki bunlar arasında Fenerbahçe'den inanılmaz derecede nefret edenler de var (Meireles tükürdü diyenler dahil) bugün "bu ceza çok saçma" diyor. 3 Temmuz sürecinde olan bitende 3 maymunu oynayıp, "Fenerbahçe tertemizdir" diyenler ise "Kaşındık, UEFA haklı" diyor. Bu algının yaratılmış olması bile büyük başarıdır.

Bu savaşta psikolojik avantaj hala Aziz Yıldırım'da...

Hiç yorum yok: