Cuma, Şubat 22

Taraftarın Görevi



34 sene önce bugün. Aslında dün. Ama gazetelere bugün yansımış. 21 Şubat'ta oynanan Beşiktaş-Fenerbahçe maçı öncesi İnönü Stadı'nın zemini karlarla kaplı. Hakem sahanın temizlenmesini istiyor ama durum vahim gözüküyor. Bu noktada devreye taraftar giriyor. Dışarıda bekleyen insanlar, sahaya girip stadı temizliyor.



Taraftarların emeğiyle hazırlanan saha bu hale geliyor. 30 küsür sene öncesi için fena değil herhalde. Fakat bütün bu emeğe rağmen, taraftarlar gol göremiyor, karşılaşma 0-0 sona eriyor.

Aslında geçmiş yıllarda bu tarz hikayeler çoktur. Nereye bağlayacağız? Şuraya bağlayacağız. Schalke maçından yola çıkarak, taraftar profilinin nasıl değiştiğini görmek açısından önemli. Bugün hangi taraftar, sahanın zeminindeki karları temizlemek ister. Zaten taraftarın, maça gelenin görev tanımı nedir ayrı bir muamma. Metro ile gelişi, stada girişi, çıkışı her şeyi çile olan ve ateş pahası bilet parası ödeyen insandan bir de saha temizliği istemek çok mümkün değil.

Ama yine de şartlardan bağımsız olarak; taraftar psikolojinin, profilinin, tarzının, isteğinin, arzusunun değiştiğini görmek lazım. Futbol değişiyor, toplum değişiyor, bu da kaçınılmaz bir sondu zaten.

2 yorum:

ygtylmz dedi ki...

30 küsür sene önce maçlara girmek daha zordu, geceden kuyruğa giriyordun, saatlerce statta bekliyordun.

kutay dedi ki...

net haklısın ama bilet ucuzdu