Pazartesi, Eylül 9

Sokrates Yeşil Sahalarda



Kitabı mayıs ayının sonunda okumaya başladım. Tam Gezi Parkı olayları başladığı zaman. Hatta 31 Mayıs günü sabah evden çıkarken; akşam parka gidip kitap okuyacağımızı sanıyordum. Okuyacağım kitap bu  olacaktı. Okuyamadık tabi.O günlerde kitaba çok ilgi gösteremedim. Kitap çantamda Gümüşsuyu-Harbiye gezip durdu.

Genel olarak da kitabın içine çok giremedim. Olay şu; 2006 Dünya Kupası Finali'nde oynanan İtalya - Fransa maçının içinde yaşanan önemli olayları felsefi tartışmalarla birleştiriyor. Düşünce güzel; futbola da felsefeye de meraklı olduğum için ilgimi çekti. Ama beklediğim heyecanı bulamadım. Biraz zorlama geldi. Olabilir. Zor bir işe girişilmiş sonuçta. Düşünce güzeldi.

Tabi bu esnada İstanbul sokakları gaz kokusu içindeydi. Baya sıkıntılı ve tutkulu günlerdi. Kitabın sonu yaklaşıyordu. O günlerde kitabı sonlandırıyordum ki yaza tesadüfi bir şekilde; Corinthians örneğini verdi. 1981 yılında Brezilya'yı etkisi altına alan ve askeri diktatörlüğün sallanmasına yol açan kıvılcımlardan biri olan Corinthians Demokrasisi'ne vurgu yaptı. Aslında tam bizim o dönemde aradığımız modeldi. İstanbul United safsatasının yanında daha gerçek bir duruş.

Kitapların özelliği... 170 sayfa okuyorsun, pek bir şey elde edemiyorsun, ardından son sayfada bir cümle, bir paragraf denk geliyor, oradan yeni bir yola yürüyorsun. Bu kitabın olayı da benim için Corintihans oldu. Kitabı bitirdikten sonra o döneme dair belgeselleri videoları izlemeye çalıştım. Çoğu Portekizce olduğu için bir şey anlamadım ama olsun. Bu sefer de İspanyolca öğrenme hevesim bir kat daha arttı, o da ayrı mesele.

Bağlayacak olursak; futbolu ister "asla sadece futbol değil" romantikliğine indirge, ister "futbol sadece futboldur" realistliğine takıl, ya da istersen "futbol kitlelerin afyonu" diyerek küçümse... Ne olursa olsun; toplumları-insanları bu kadar derinden etkileyen bir olgudan uzak durmak büyük kayıp olur. 20.yüzyılı ve devamını anlamak için en önemli araçlardan biri bile olabilir. 100 yılı aşan futbol tarihinde yaşanan birçok olay; hayata devam ederken hiç beklemediğin bir şekilde yeni yollar ve kapılar açabilir.


Hiç yorum yok: